MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE

Void

source: archdaily

Gautrand Architecture

Architects: Manuelle Gautrand Architecture
Location: Saint-Etienne, France
Project Manager: Thomas Daragon
Studies Project Manager: Yves Tougard
Year: 2010
Photographs: Vincent Fillon, Philippe Ruault

The site is a vital liaison point between the centre of Saint-Etienne and the new Chateaucreux neighbourhood, to which it forms a major entranceway. It also constitutes a pole grouping several government bodies that will set up there: Regional Development Authority, Tax Services, Epora, Saint-Etienne Métropole, and so on. Service and leisure facilities will also be part of the mix: shared corporate restaurant, café, tourism bureau for the metropiltan area.

The idea is to develop a long built ‘continuum’ on the site to interact with adjacent streets. A linear construction that rears up and unfolds but also hugs the ground line to form a low accessible building – one that opens spacious courts and lifts bold overhangs. Each of its large bays serves an access route: the main portal opens to the concourse on avenue Grüner, which draws pedestrians into the project in a sliding movement. A high ceiling shelters and magnifies this entranceway, which is the finest and largest of three. The other two large ‘ports’ open the project to the streets that irrigate the lot, interconnecting pedestrian itineraries in the area.

Our desire for continuity in construction does not simply reflect the idea of building a legible and unitary urban landmark, it also provides the flexibility that the project needs. In fact, the principle behind this continuum is to imagine a set of ‘communicating parts’ that enable the user-administrations to merge into a whole, one and all, and to evolve according to their needs in harmony with those of other tenants. The absence of breaks in surfaces will ensure that things remain open-ended, with the possibility of extending or reducing space.

The project is like a large ‘Aztec serpent’ rising on the lot. Its body has three identical outer faces, and an underside that is different: a skin of silvery transparent scales and a bright yellow ‘throat’, shiny and opaque. This dual treatment of surfaces obeys a simple logic shared throughout, which aims at expressing clarity in folds. Depending on these movements, the yellow underside is either a floating canopy or an interior vertical wall, accompanying internal pedestrian movements with its rich luminous presence. The nearness of so much gorgeous yellow brightens up pavements and glazed elevations, casting golden washes over them like sunlight…This is a project that is about bringing together yellow and grey, silver and gold.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: designzoomru

Санкт-Этьенский «Деловой центр» с необычным дизайном экстерьера находится на участке Avenue Grüner в районе Chateaucreux рядом с железнодорожным вокзалом. Выбранное место строительства является жизненно важной точкой взаимодействия между центром Сент-Этьена и новым районом Chateaucreux с крупным транспортным узлом. Центр также является полюсом группировки нескольких государственных органов, которые будут созданы там регионального развития администрации, налоговой службы, Epora, Сент-Этьен Métropole, и так далее. Это здание на 1500 рабочих мест запроектировала фирма Manuelle Gautrand Architecture.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: archdailymx

Arquitectos:Manuelle Gautrand Architecture Año de la

Obra:2010Ubicación: Saint-Étienne, Francia Fotógrafo:

El sitio es un punto de enlace vital entre el centro de Saint-Etienne y el nuevo barrio Chateaucreux, donde se forma una puerta de entrada principal. También constituye un polo de agrupación de varios organismos gubernamentales allí establecidos: Regional Development Authority, Servicio de Impuestos, Epora, Saint-Etienne Métropole, y así sucesivamente. Diversas instalaciones de servicios y de ocio también serán parte de la mezcla: un restaurante compartido corporativo, una cafetería, una oficina de turismo para el área metropolitana.

La idea es desarrollar un largo “continuo” construido en el sitio para interactuar con las calles adyacentes. Una construcción lineal que se encabrita y se despliega, pero que también abraza la línea del terreno para formar un bajo edificio accesible – que abre amplias pistas y permite voladizos audaces. Cada una de sus grandes bahías sirve un camino: el portal principal se abre a la explanada en la avenida Grüner, que atrae a los peatones en un movimiento deslizante. Refugios con techos altos potencian este portal, que es el mejor y el más grande de los tres. Los otros dos grandes “puertos” abren el proyecto a las calles que irrigan el lote, generando una interconexión peatonal en la zona.

Nuestro deseo de continuidad en la construcción no se limita a reflejar la idea de construir un hito urbano legible y unitario, sino que también proporciona la flexibilidad que el proyecto necesita. De hecho, el principio detrás de este continuo es imaginar un conjunto de “piezas de comunicación” que permitan a las administraciones de los usuarios fusionarse en un todo, todas y cada una, y evolucionar de acuerdo con sus necesidades en armonía con los de los otros inquilinos. La ausencia de roturas en las superficies asegurará de que las cosas permanezcan abiertas, con la posibilidad de ampliar o reducir el espacio.

El proyecto es como una gran “serpiente azteca” que crece en el lote. Su cuerpo tiene tres caras idénticas exteriores, y una parte inferior que es diferente: una piel de escamas plateadas transparentes y una amarilla “garganta”, brillante y opaca. Este tratamiento dual de superficies obedece a una simple lógica compartida por todas partes, que tiene por objeto expresar la claridad en los pliegues. Dependiendo de estos movimientos, el inferior amarillo es o bien un dosel flotante o una pared vertical interior, que acompaña los movimientos internos de peatones con su presencia rica y luminosa. La cercanía del amarillo precioso ilumina tanto los pavimentos como las elevaciones de cristal, echando lava de oro sobre ellas como la luz del sol … Este es un proyecto que trata de reunir al amarillo y al gris, a la plata y al oro.
.
.
.
.
.
.
.
source: archgo

建筑师: Manuelle Gautrand Architecture
地点:法国圣艾蒂安
项目经理:Thomas Daragon
项目研究经理:Yves Tougard
年份:2010
摄影: Vincent Fillon, Philippe Ruault

该建筑基地在法国圣艾蒂安市中心与Chateaucreux周边的新社区之间构成了一个至关重要的联络点,同时也是通往该地区的主要门户。这里还将容纳若干政府机构在此办公:地区发展署、税收机构、罗纳-阿尔卑斯大区公共土地局(Epora)、圣艾蒂安聚合区管理机构等等。同时,这座混合型建筑也配备了公共餐厅、咖啡厅、都会区旅游管理局等服务及休闲娱乐设施。

设计思路是在基地上开发一座长长的“连续体”,与附近街道相互影响。细长的结构体不但支撑结构在后方,向外部舒展,而且环抱着基地边界线,从而建立起一座低矮的、容易进入的建筑物——对外开放宽敞的庭院,并将大胆的悬挑结构抬高。其每个巨大的开间都起到了入口通道的作用:主要入口向Grüner大道的广场开放,这条大道能将行人自然而然地引领到项目地。高高的天花板不但对三大入口之中最美观、最宏伟的入口起到遮蔽的作用,还放大了这里的空间效果。其他两个大型入口使项目面向地块附近纵横交错的街道开放,也将该地区的行走路线相互联系起来。

我们希望构造体能具有连续性,这不仅反映出建筑物的设计概念为清晰而统一的城市地标建筑,也给予项目所需的灵活性。事实上,这一连续性所蕴含的原理是,构想一组“具有交流作用的建筑组件”,将各个用户管理部门合并成一个整体,根据他们的需求来发展,并与其他租户的需求保持和谐统一。建筑表面不存在断点,这样可以确保建筑物保持开放性,并且预留了扩大或减少空间的可能性。

这个项目就像一条巨大的“阿兹台克之蛇”在建筑基地上拔地而起。其外观采用了统一的材料与颜色,而下表面颜色与之不同:银色的透明表皮和明亮、不透明的鲜黄色“咽喉”。这种双重表面处理方式遵循了在整个项目中通用的简单设计思路——旨在表达出这一折叠结构的清晰度。因而黄色的底面要么成为漂浮在头顶上方的雨篷,要么成为垂直的内部墙面,以其丰富而闪亮的存在感陪伴在内部行走路线左右。挨着如此大片而华美的黄色区域,人行道和玻璃立面都增色不少,黄色区域如阳光一般为其他表面洒上了金色的光辉……这是一个结合了黄色、灰色、银色和金色的色彩纷呈的项目。
.
.
.
.
.
.
.
.
source: colunasrevistaglamourglobo

Projetado pelo estúdio Manuelle Gautrand Architecture, esse prédio de escritórios na França brinca com a cor em partes de sua estrutura. As janelas irregulares de diferentes tamanhos também ajudam o prédio a se destacar em meio às outras construções.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: tdwa

中央の中庭を囲むように建つこの角張った建物はフランスの建築事務所、Manuelle Gautrand Architecture が設計したサンテティエンヌにあるオフィスビルディングである。

この建物のファサードは不透明な素材とガラスのパネルによって構成されており、ボリュームの一部分が切り取られた部分の黄色と対照的である。

建物の上下するところに3箇所の入り口が設けられ、舗装されたところの上部は黄色いキャノピーが架かっている。

中央の中庭のおかげで建物へのアクセスおよびその周囲における移動が容易である。

この建物には様々な政府機関のためのオフィス、レストラン、観光局、そしてレジャー施設が収まっている。

このオフィスビルディング(1500 のワークステーション)には「サンテティエンヌ・メトロポール」の本社、社員食堂、そして400台用の駐車スペースを含む様々な公共サービスが集まっています。

この敷地は主要な玄関を形成する新しいシャトルーの近隣地域とサンテティエンヌの中心の間に位置する重要なコネクションポイントです。

またここに設立される地方開発局、税務署、エポラ、サンテティエンヌ・メトロポールなど多様な政府機関省庁を集約させる中枢を構成します。

サービスおよびレジャー施設もまたこの複合施設の一部であり、レストランやカフェ、都市地域の観光オフィスなどが共有します。

このプロジェクトのコンセプトは近隣地区と相互作用しながらこの敷地において長期にわたって「連続性」を生み出していくことです。

まっすぐに高く立ち上がって広がりながらも、低層でのアクセス可能な建物を形成するために地面にしっかりと接触する直線的な建物は、広々とした中庭を開放的にし、大胆な張り出しを高い位置で支えています。

それぞれのボリュームのくり抜かれた部分は、アクセスルートとして機能します。メインの表玄関は Gr?ner 通り沿いの広場に向かって開かれ、歩行者をスムーズにこの建物へ導きます。

高い天井は入り口エリアを大きく見せ、またシェルターの役割を果たします。このメインの玄関は3箇所のうち、最も大きく壮大な空間となっています。

その他2箇所の「門」はこの周辺において歩行者の動線を織り交ぜながら、その区画を走る道に対して建物を開放しています。

構築における連続性に対する私たちの欲求は、単に建物が明瞭で単一的な都市のランドマークというアイデアを反映するものではありません。それはプロジェクト自体が必要とするフレキシビリティを提供することを目的としています。

実際、この連続性の背後にある本質は、隅々から全体に溶け合う利用者の運営が可能な一連の「コミュニケーションをする要素」を連想することであり、ここでの他のテナントとの調和に対してのニーズに従って進化することなのです。

表面においての断絶の欠如は、空間を広げたり縮小したりする可能性とともにいろいろな事を自由なままにしておくことを保証します。

この建物はまるで敷地内で天に昇る巨大な「アステカの蛇」のようです。

その本体は3つの同じ外側の顔と異なる下半身を持っています。銀色に輝く透明な鱗に覆われた表皮と光沢のある不透明な明るい黄色の「喉」。

この二次元的な表面の扱いは、折り曲げることによる明瞭さの表現を目的とする隅々まで行き渡るシンプルな論理に従った結果といえるでしょう。

内部での歩行者動線は豊かで明快な存在感を伴いながら、彼らの動きによって黄色の下部は浮かんだキャノピーもしくは垂直壁の内側と変化します。

こんなにも豪華な間近に迫る黄色は舗装部分とガラス張りの外壁を輝かせ、日の光のようにそれらに対して金色の光を注ぎます。

これは黄色とグレー、銀色と金色を寄せ集めることに関するプロジェクトなのです。

担当建築事務所

Manuelle Gautrand Architecture: Manuelle Gautrand – 代表建築家、Thomas Daragon -実施計画プロジェクトマネージャー、 Yves Tougard – 調査プロジェクトマネージャー