Marc van Vliet

De Streken

Marc van Vliet  De Streken

source: artifeng
时间的流逝,彷彿只能从每天日升日落来感受、观察,而自古以来,留在世界各地用来见证这个奇迹的建筑物,吸引着人们前来朝圣,即便过了每年的6月21日,时序从春天正式转换到夏天,白天占据一天的比重逐渐缩小,依旧如此。艺术家Marc Van Vliet在荷兰北部所设立的木造建筑物 drie streken,随著潮汐的变化而如同花一样开合著,同样带领人们一同感受大自然律动的规律。

drie streken 伫立荷兰北部瓦登海沙滩之上,就像个真人大小的指南针,圆形的木头走廊靠着一条指向北边的木板路,与陆地接壤。

Marc Van Vliet 在周遭的七个方位分别设立了镜子,在五点到十一点之间,以小时为单位,随着时间的迁移而精准将阳光反射,穿越drie streken。但最强烈的感受莫过于drie streken随着潮起潮落而一开一合,于是潮汐、月亮与地球运转的关系与律动,就这样呈现在大家的眼中。
.
.
.
.
.
.
.
source: urbanurbanru
На севере Голландии есть удивительное место — плоский песчаный берег, который то появляется, то полностью покрывается водой. Здесь голландский художник и архитектор Марк ван Влит построил обсерваторию — место для встречи, наблюдения и размышлений.

Обсерватория, то есть пункт наблюдения, с самых древних времён была в некотором роде ритуальным и духовным местом. Наблюдения в таком пространстве ведутся не только за окружающим миром, но и за самим собой. 21 июня, в день, когда лето сменяет весну, люди по всему миру до сих пор собираются, чтобы наблюдать солнцестояние. Именно для подобных занятий Марк ван Влит построил обсерваторию De Streken.

Пространство, в котором возведена деревянная обсерватория, меняется вместе с приливом. De Streken стоит между семью точками компаса, и к самой конструкции ведёт длинный деревянный мост. Дойдя до смотровой площадки, посетитель оказывается посреди воды (или песка), которая во все стороны уходит за горизонт.
.
.
.
.
.
.
.
source: sportetstylefr
L’arrivée de l’été est synonyme, pour tous ceux qui ont la tête dans les nuages, de voir les astres dans les meilleures conditions possibles. Pour observer le ciel comme personne d’autre, ou simplement se balader en bord de mer et prendre le soleil, l’architecte hollandais Mark Von Vliet a dessiné une structure entièrement en bois dans le sable du nord des Pays-Bas, pour observer le soleil.

Cette construction totalement ouverte, isolée loin des terres, ravira les illuminés du monde entier qui viennent pour contempler le ciel. Le petit plus design : elle change de forme deux fois par jour avec la marée, laissant apparaître l’horizon. Des miroirs posés sur terre au bout de la passerelle d’accès renvoient le soleil à l’intérieur de la structure lorsqu’il est à son zénith. Les Pays-Bas, toujours à la pointe du progrès quand il s’agit d’apprivoiser ciel, terre et mer, nous livrent là encore une expérience unique.
.
.
.
.
.
.
.
source: designboom
over the course of history, structures have been erected in different parts of the world in order to observe and celebrate the moment when the sun stands still. on 21 june each year there is a transition from spring to summer. these locations eventually became observatories or ritual sites. people still come together at sites around the globe to observe this phenomenon, regardless of age, origin, race or religion.

marc van vliet has installed a wooden structure in the north of the netherlands called ‘de streken’ that changes with the tides. placed in the center of zeven streken (seven illuminated points of the compass), observers find themselves in the middle of a large entity that occupies the landscape out as far as the horizon. with each passing hour of the day, the project reveals different aspects of its sand flats location, that serves as a meeting location illuminated by the sun.

the form and function of the installation draw on the breadth and openness of the wadden landscape. anything placed here is lost in the void, making the horizon a determinant, because depending on how the object is placed, its form will change with the tide. the almost imperceptible variation takes place twice per day, directing the visitor’s gaze outwards during the ebb tide, and inwards during the flood one.

the installation takes place in the context of ‘leeuwarden 2018’ (cultural capital) and ‘sense of place’. it aims to travel along the wadden over the next four years. at each location, a connection will be sought between the sand flats, the sun, and the horizon with the illuminated points of the compass and the tide.