Yihan LI

Yihan LI 2222

The design of a global atmospheric research center employs the sphere for both its iconic and volumetric qualities. . .
A set of spheres are repeatedly scaled, each tangent to the last, and dissected by orthogonal cuts to create distinctive spaces with both soft and hard thresholds that suit the unique functions of each program. The complex contains: simulation laboratories; a research lab; control center; administrative offices; auditorium; and maintenance and public spaces. Users enjoy a binary experience when inhabiting the convex and concave surface of the spheres as they circulate between them in a spiral manner. The contrast between orthogonal and spherical, in addition to material and atmospheric transformations, reflects and celebrates the nature of the building as a research institute studying the air of the future.