COOP HIMMELB(L)AU

MUSEE DES CONFLUENCES

COOP HIMMELB(L)AU  MUSEE DES CONFLUENCES 22

source: mediterraneandesignru
В Лионе (Франция) планируется открытие одного из самых необычных не только в стране, но и во всей Европе зданий. Это так называемый «Музей слияния» (по-французски «Musee des confluences»), который может показаться декорацией к научно-фантастическому фильму, поскольку напоминает космический корабль.

Авторы проекта – архитекторы из компании Coop Himmelb(l)au, выигравшей конкурс на строительство здания в 2011 году, впрочем, называют его «Кристаллом» или «Облаком», а местные жители и вовсе непоэтично окрестили его «Дыркой».

Как бы то ни было, проект «Музея слияния» интересен сам по себе. Здание возведено на полуострове, образованном за счет соединения вод рек Сона и Рона – отсюда и название музея. По окончании строительства в здании будет находиться музей и общественный центр с лекционными аудиториями и конференц-залами. На территории вокруг Музея слияния будет устроена

Общая площадь музея составит 29700 кв.м. Необычная форма здания, напоминающая кристалл, смотрится очень эффектно за счет использования в конструкции стекла и металла. При этом индивидуальность ему придает наклонная крыша с углублением, действительно напоминающим дыру от падения метеорита.

Внутри Музей слияния будет разбит на три уровня. Этого вполне достаточно для того, чтобы расположить здесь три постоянно действующие выставочные галереи и семь сменных. Кстати, в здании предусмотрены панорамные окна, пропускающие много естественного света, что очень важно для проведения выставок. При этом планировку здания можно достаточно оперативно менять в сжатые сроки, в зависимости от текущих потребностей. Ожидается, что открытие здания Музея состоится в середине 2014 года.

Проект компании Coop Himmelb(l)au имеет все шансы на получение Притцкеровской премии. В мире архитектуры – это то же, что Нобелевская премия для науки. Компания и раньше была известна своими революционными проектами. В качестве примера можно привести необычную церковь Мартина Лютера в Гамбурге (Германия) или футуристический центр в городе Далянь (Китай).
.
.
.
.
.
.
.
source: designboom

integrating the fields of technology, biology and ethics, coop himmelb(l)au‘s ‘musée des confluences‘ is envisioned as a ‘crystal cloud of knowledge’ blurring divisions between subject areas and focusing on the society of the future. located at the confluence of two rivers in the french city of lyon, the themes of contrast and divergence are characterized in the architecture of the design, fusing together separate entities to form a new dynamic structure. the building is an entirely public facility, functioning as both a museum and as an urban leisure space and is expected to be completed by 2014.

the design features three primary components, ‘the plinth’, ‘the crystal’ and ‘the cloud’. ‘the plinth’, situated beneath the main entrance of the museum, houses auditoriums, meeting rooms and technical areas. above, the fully glazed ‘crystal’ is oriented towards the town, welcoming visitors and serving as a public space. large panes of glass are mounted within steel frames, drawing in vast quantities of natural light.

contrasting the precise contours of ‘the crystal’, ‘the cloud’ has been constructed to resemble a spaceship stationed above the building. programmed across three levels, three permanent and seven temporary exhibition galleries are connected with a fluid circulation route. the configuration of the exhibition halls further establish the themes of variance and complexity, with enclosed black boxes alternating with open gallery areas.

externally, ramps and pathways merge the structure with an adjacent park, forming a new public square. the museum references both the past and future, stimulating curiosity, and providing lyon with a significant and sustainable cultural center.
.
.
.
.
.
.
.
source: designboom
the design features three primary components, ‘the plinth’, ‘the crystal’ and ‘the cloud’. ‘the plinth’, situated beneath the main entrance of the museum, houses auditoriums, meeting rooms and technical areas. above, the fully glazed ‘crystal’ is oriented towards the town, welcoming visitors and serving as a public space.
large panes of glass are mounted within steel frames, drawing in vast quantities of natural light.
the building is an entirely public facility, functioning as both a museum and as an urban leisure space contrasting the precise contours of ‘the crystal’, ‘the cloud’ has been constructed to resemble a spaceship stationed above the building. programmed across three levels, three permanent and seven temporary exhibition galleries are connected with a fluid circulation route. the configuration of the exhibition halls further establish the themes of variance and complexity, with enclosed black boxes alternating with open gallery areas.
‘the cloud’ has been constructed to resemble a spaceship stationed above the building externally, ramps and pathways merge the structure with an adjacent park, forming a new public square. the museum references both the past and future, stimulating curiosity, and providing lyon with a significant and sustainable cultural center.
.
.
.
.
.
.
.
source: coop-himmelblauat
Wolf D. Prix, born in Vienna in 1942, a co-founder, Design Principal and CEO of COOP HIMMELB(L)AU. He studied architecture at the Vienna University of Technology, the Architectural Association of London, and the Southern California Institute of Architecture in Los Angeles.
Most formative among his many international teaching positions was his tenure at the University of Applied Arts Vienna: from 1993 to 2011 he was Professor for Architecture (Studio Prix), and stepped down from his position as vice chancellor of the Institute of Architecture in 2012.
He taught as a visiting professor at the Architectural Association in London in 1984 and at Harvard University in Cambridge, Massachusetts in 1990.
From 1985 to 1995, Wolf D. Prix was active as Adjunct Professor at the SCI-Arc in Los Angeles. In 1998 he was a faculty member of Columbia University in New York.
In 1999, Wolf D. Prix was awarded the Harvey S. Perloff Professorship at the University of California Los Angeles (UCLA). In 2001, he served as adjunct professor at UCLA and became a Doctor Honoris Causa de la Universidad de Palermo, Buenos Aires, Argentina.
In 2002, Wolf D. Prix was made Officier de l’ordre des arts et des lettres and was also awarded the gold medal for merits to the federal state of Vienna. He received in 2004 the Annie Spink Award for Excellence in Architectural Education for his commitment to teaching and training and was awarded with the Jencks Award: Visions Built prize for his major contribution to the theory and practice of architecture in 2008. A year later, Federal President Dr. Heinz Fischer bestowed the Austrian Decoration of Honor for Science and Art on Wolf D. Prix for his outstanding creative achievements. In 2011 he was honoured with the “Silberne Komturkreuz des Landes Niederösterreich” as well as the Honorary Citizenship of the City of Busan, Southkorea.
From 1995 to 1997, Wolf D. Prix was a member of the architectural committee in the Austrian Federal Ministry of Science, Research, and the Arts.
He is a member of the Austrian Art Senate, of the European Academy of Sciences and Arts, as well as of the Advisory Committee for Building Culture. Furthermore, Wolf D. Prix belongs to the Architectural Association Austria, the Association of German Architects (BDA) in Germany, the Architectural Association Santa Clara in Cuba, the Royal Institute of British Architects (RIBA), the American Institute of Architects (AIA), the Chamber of Architects Île de France and the Architectural Association Italy.
The work of Wolf D. Prix has been published in numerous books and his architectural designs have been featured in many museums and collections worldwide. In 2006, he was the commissioner for the Austrian contribution for the 10th International Exhibition of the Venice Biennale.
.
.
.
.
.
.
.
source: le704blogspot

Le musée des Confluences est un musée des sciences et des sociétés situé dans les nouveaux quartiers de Lyon. Sa construction a été confiée à l’agence d’architecture autrichienne Coop Himmelb(l)au, qui a remporté le concours lancé en 2001.
Baptisé le Cristal Cloud, l’architecture du du musée évoque la forme du cristal, composé d’un enchevêtrement de verrières, couvert d’un nuage métallique qui reflète la lumière et les couleurs du ciel et de la ville. Inauguration prévue en 2014, en attendant, voici quelques photos et croquis du projet, ainsi qu’une visite virtuelle.
.
.
.
.
.
.
.
source: atrendezvousenfrance

Das österreichische Architekturbüro COOP & HIMMELB(L)AU | Wolf D. Prix & Partner zeichnet für dieses futuristische Museum verantwortlich, das am 20. Dezember 2014 in Lyon am Zusammenfluss (confluence) von Rhône und Saône eröffnet wird.

Die Fragen der Zukunft werden in den Übergangsbereichen zwischen Technik, Biologie und Ethik – den zentralen Themen des Musée des Confluences – entschieden. Die 22.000 m² Gesamtfläche präsentieren sich als Kristall und Wolke: Der sich zur Stadtseite hin erhebende Kristall ist städtisches Forum und nimmt die Besucherinnen und Besucher in Empfang. Die Wolke hingegen birgt das Wissen der Zukunft.

Die Sammlungen stammen aus dem Naturhistorischen und dem Guimet-Museum in Lyon. In vier Räumen sind 1600 emblematische Objekte ausgestellt, die der Frage nach dem Ursprung des Universums und der Existenz des menschlichen Wesens nachgehen. Das museografische Experiment unterstützt durch die digitale Technik macht das Museum zu einem Ort für Forschung und Kreation. Den Besuchern stehen auch ein frei zugänglicher Landschaftsgarten mit 24.000 m², sowie ein Restaurant und Cafeteria zur Verfügung.
.
.
.
.
.
.
.
source: revistacodigo

La aparición de un hoyo negro en Lyon, Francia, es inminente. A esa forma se asemeja la superficie del edificio que el estudio construye actualmente. Se prevé que el proyecto, iniciado en 2010, sea finalizado este año. El espacio será un museo y, al mismo tiempo, un centro de esparcimiento urbano. Una arquitectura que funcionará como espacio de contemplación y de interacción social.

Como lo indica su nombre, se localiza en la confluencia de los ríos Rhone y Saone, al borde de un área industrial. Según el reporte del sitio web del estudio, es esto lo que inspiró la superposición en el espacio urbano de dos unidades arquitectónicas relacionadas: el cristal y la nube. La estructura “nube”, flotante entre pilares, contiene una secuencia espacial de cajas negras diseñadas para evitar que ingrese la luz solar. Por otro lado, la estructura “cristal” se alza hacia el costado donde se encuentra la ciudad: es el rostro que recibirá a los visitantes.

Con esta, su próxima pieza, los arquitectos de la casa vienesa promete un espacio para la sociedad del futuro. Se busca la integración de los campos de tecnología, biología y ética en la estructura angulosa que se asemeja ya a una nave espacial extraída de algún relato de ciencia ficción.