Edwin van der Heide

Fog Sound Environment
Fog Sound Environment is a site specific installation originally conceived for the foreland of DordtYart located nearby the junction of the three rivers that traverse Dordrecht. In this experiential artwork real fog is being created by pushing water under very high pressure through hundreds of nozzles. The fog system consists of independent sections that surround the foreland. The timing and distribution of the fog is part of a composition system that incorporates the on-site wind direction in real-time. The fog is dispersed across the, by high trees and water enclosed, grassy terrain . The behavior of the fog is under direct influence of the local weather; sun, rain and wind all have their influence on the behavior of the fog and experience of the work.

OTA+

Taipei Museum of Contemporary Art
This building proposal challenges the traditional definition of a museum and the conventional relationship between building and site. The ground floor of the building is reduced to a nominal footprint, enclosing only enough space for basic services, structure and ticketing functions. The ground plane is primarily reserved for exterior public space, including an art park, Hall of Fame, and garden walk. The bulk of the program and building mass are split by the open ground floor. Half of the building is coupled with the earth while the other half hovers in the air. The purpose is twofold; to minimize the damaging effects of extreme local weather by harnessing environmental flows toward productive outcomes and to re-conceptualize the identity of a modern art museum. The manicured roof plane of the below ground program is pocketed with water absorbing vegetation and catchment systems, while the hovering museum above expands to form open atriums, allowing diffuse light to brighten the space and passive airflow to comfortably condition the building.The program of the museum is interconnected. The Contemporary Museum of Art, Children’s Museum of Art and Administration are located within the floating mass. The lecture hall, parking, art resource center, library and classrooms are located below ground. The programs below ground are easily accessible and directly connected through vertical circulation tubes, providing both structural support for the floating mass above and space for movement systems, such as escalators, stairs and elevators between levels. All of the below ground programs are flooded with diffuse light passing through skylights that penetrate the landscape.

RASA SMITE & RAITIS SMITS

Atmospheric Forest
Atmospheric Forest is a large scale VR point-cloud installation that visualizes and sonifies the relations between the forest and climate. It reveals the interaction patterns between the pine-tree emissions in Pfynwald, an ancient Swiss Alpine forest, and weather conditions in this valley, effected by drought. The trees do not only produce oxygen, but they are living bodies who breath too. I.e., they emit part of carbon dioxide, sometimes even up to 20 perc. from what they have consumed. When trees die, they release all the carbon they have collected during their lives back into the atmosphere. Atmospheric Forest explores the effects of drought on local forest ecosystems, and how such stress situations influence production of resin and volatile emissions (such as usual pine-tree scent).