ASTRID KROGH

Mare Tranquilitatis

Mare Tranquillitatis – the title of this optical fibre sculpture of cosmic dimensions refers to a lunar mare that is situated within the Tranquillitatis basin on the moon. Very slowly and barely perceptible, this work takes on varying hues of yellow and white, creating the strange and poetic impression that the work is actually breathing,imitating the sensation that the moon is actually alive in the night sky.

Riccardo Torresi, Maxime Lethelier, Asako Fujimoto

Satellarium II
Sun Outage is a degradation or temporary interruption of satellite signal caused by solar radiation. In these moments satellites occur to be in between the Sun and the Earth, producing with their shadows an invisible eclipse. Satellarium II shows these astronomical events through a variation of visuals and sounds in the room in which it is exhibited. The installation consists of a set up of multi channel surround speakers and graphics projected on a disk above the viewers, representing the fragment of the visible sky from the location of the artwork. Visuals and sounds are based on real time tracking of the satellites position and magnitude (brightness of a satellite as it appears in the night sky from Earth). The gradient on the background of the projection represents the sun and it is related to its real-time position in the sky.

WANG YUYANG

왕 유양
artificial moon
Artificial Moon is a sculptural piece by Beijing-based artist Wang Yuyang constructed from hundreds of various compact fluorescent lightbulbs. At over 13 ft. wide (400cm) the piece is an imposing recreation of Earth’s moon, using strategically placed lights to mimic craters and other surface features. Its creation is also particularly poignant, as it was originally put on exhibit in Shanghai, a city that due to light pollution is often unable witness the actual moon moving through the night sky.

ÉTIENNE-LOUIS BOULLÉE

Cénotaphe à Newton

Boullée promoted the idea of making architecture expressive of its purpose, a doctrine that his detractors termed architecture parlante (“talking architecture”), which was an essential element in Beaux-Arts architectural training in the later 19th century. His style was most notably exemplified in his proposal for a cenotaph (a funerary monument celebrating a figure interred elsewhere) for the English scientist Isaac Newton, who 50 years after his death became a symbol of Enlightenment ideas. The building itself was a 150 m (500 ft) tall sphere, taller than the Great Pyramids of Giza, encompassed by two large barriers circled by hundreds of cypress trees. The massive and spheric shape of the building was inspired by Boullée’s own study called “theory of bodies” where he claims that the most beautiful and perfect natural body is the sphere, which is the most prominent element of the Newton Memorial. Though the structure was never built, Boullée had many ink and wash drawings engraved and circulated widely in the professional circles in 1784. The small sarcophagus for Newton is placed at the lower pole of the sphere. The design of the memorial is intended to create the effect of day and night. The night effect occurs when the sarcophagus is illuminated by the sunlight coming through the holes in the vaulting, giving the illusion of stars in the night sky. The day effect is an armillary sphere hanging in the center that gives off a mysterious glow. Thus, the use of light in the building’s design causes the building’s interior to change its appearance.

Sarah Sze

Shorter than the Day
The New York-based artist captures the sky as it changes from cerulean blue morning to a colorful sunset to the many shades of night through nearly 1,000 photographs of the sky. Each printed image is fastened to the aluminum and steel with alligator clips and is revealed as viewers move around the massive work, just like the earth circles the sun to mark a day.

DAN CORSON

Empyrean Passage

Empyrean Passage is reminiscent of both a theoretical black hole and portal into the celestial worlds. Empyrean (notice the pyre in the word) is the final and fiery level of heaven as depicted by Dante- or aether in Aristotle’s cosmology. The form is constructed like a giant hoopskirt and gracefully moves in the wind creating a gossamer lighting effect overhead. While this project is an oculus to the heavens, more focus is usually paid to more terrestrial stars in this neighborhood.The interior of the spiral is designed with aqua and black dashes. The dashed interior creates optical effects with the eyes and at certain times of the day shifts your perception of the sky’s color.This project utilizes extremely “green” electroluminescent lighting. The entire sculpture consumes less electricity than a household nightlight and operates on a photo cell. Special thanks to the City of West Hollywood, Andrew Campbell, Maria Lusia de Herrera, Greg Coons, Glen Bundrick / Luminous Film.

everyware

Cloud Pink
FILE FESTIVAL
Lying down on a hill with your pupils filled with the endless blue sky, perspective of your eyesight suddenly gets distorted and clouds drift at the tip of your nose. You stretch your arms up to the sky to touch the clouds but can’t reach. Another world right above your head, clouds. Today, I visualize my colorful cloud of words right in front of your eyes. Touch the pink clouds drifting on a giant fabric screen, reminisce your childhood clouds of dreams. I spent countless sleepless nights just to realize my unproductive and only romantic cloud of words. But, isn’t it nice if we could feel the clouds at our fingertips?

PAUL CHAN

1st light

Paul Chan’s work summons the darkness that envelops us despite the greedy illumination of our cities. Evoking our world on the verge of disintegration, it celebrates the light that emerges in too much light.
The fight is no longer the fight between day and night that inaugurates Murnau’s Faust, but that between the light of the spirit and the light of things. In this shadow theater, under the auspices of a telegraph pole shaped like the Golgotha ​​cross, we witness the rise of the objects of our consumerist societies.
Phones, I-Pods, scooters, whole trains rise to the sky, saved, as the shadows of men fall, hurled to the abyss, like the suicide bodies of “September 11” victims falling from burning towers.
The image, gradually modified along the continuum of projection, carries with it the prophecies of the Apocalypse rehashed by American fundamentalist movements, and the obvious disgrace of a society that celebrates its materialist cult.

DILLER + SCOFIDIO

The Blur Building (an architecture of atmosphere)
The Blur Building is a media pavilion for Swiss EXPO 2002 at the base of Lake Neuchatel in Yverdon-les-Bains, Switzerland.From piles in the water, a tensegrity system of rectilinear struts and diagonal rods cantilevers out over the lake. Ramps and walkways weave through the tensegrity system, some of them providing a counterweight for the structure. The form is based on the work of Buckminster Fuller.The pavilion is made of filtered lake water shot as a fine mist through 13,000 fog nozzles creating an artificial cloud that measures 300 feet wide by 200 feet deep by 65 feet high. A built-in weather station controls fog output in response to shifting climatic conditions such as temperature, humidity, wind direction, and wind speed.The public can approach Blur via a ramped bridge. The 400 foot long ramp deposits visitors at the center of the fog mass onto a large open-air platform where movement is unregulated. Visual and acoustical references are erased along the journey toward the fog leaving only an optical “white-out” and the “white-noise” of pulsing water nozzles. Prior to entering the cloud, each visitor responds to a questionnaire/character profile and receives a “braincoat” (smart raincoat). The coat is used as protection from the wet environment and storage of the personality data for communication with the cloud’s computer network. Using tracking and location technologies, each visitor’s position can be identified and their character profiles compared to any other visitor.In the Glass Box, a space surrounded by glass on six sides, visitors experience a “sense of physical suspension only heightened by an occasional opening in the fog.” As visitors pass one another, their coats compare profiles and change color indicating the degree of attraction or repulsion, much like an involuntary blush – red for affinity, green for antipathy. The system allows interaction among 400 visitors at any time.Visitors can climb another level to the Angel Bar at the summit. The final ascent resembles the sensation of flight as one pierces through the cloud layer to the open sky. Here, visitors relax, take in the view, and choose from a large selection of commercial waters, municipal waters from world capitals, and glacial waters. At night, the fog will function as a dynamic and thick video screen.

CHRISTOPHER DANIEL

كريستوفر دانيال
克里斯托弗·丹尼尔
כריסטופר דניאל
Кристофер Дэниел
California Roll House
a structure which self-adapts to its extreme environment, the prefabricated ‘california roll house’ by korean practice violent volumes uses the latest
in sustainable technologies and mechanized systems to maintain a comfortable atmosphere in the desert surrounding. a carbon fiber truss frame
system supports the irregular wrapping form, providing a lightweight and strong skeleton on which a solid exterior shell is attached to reflect the
intense sun. transparent glass panels change opacity automatically with the angle of the sun to absorb the nighttime coolth and reject the daytime
solar gain. the roof element then transforms into an entry courtyard, providing a flat artificial ground plane from which one can enter the hydraulically-
powered door, which is the only door in and out of the house and services all spaces. interior curtains subdivide the rooms for privacy, with skylights
for extra light.