Robert Irwin

Double Blind

Double Blind is Irwin’s response to the characteristic features of the main gallery at the Secession. The room’s absence of windows makes it a neutral container for art, its hermetically sealed quality enhancing the impression of a massive, isolated volume. The grid structure of the ceiling and floor underscore the room’s austere appearance and lend it rhythm. The world outside nonetheless becomes tangible through the daylight streaming in from above. The changing intensity of light in the room allows visitors to sense different times of day and what are frequently rapid changes in the weather. The installation Double Blind consists of thirty room-high frames with translucent fabric stretched over them following exactly the lines of the grids that define the room and thus forming three volumes. Depending on where the viewer is standing and on the direction and intensity of the light, the appearance of the installation changes, as does that of the room itself. The door to the garden behind the Secession building stands open, allowing the viewer to see and sense the world outside.