ATSUSHI AND MAYUMI KAWAMOTO

Riverbank House

ATSUSHI AND MAYUMI KAWAMOTO RIVERBANK HOUSE

source:ajanica
Atsushi and Mayumi Kawamoto are the talented architects behind “The Riverbank House”, located in Kikugawa, Japan.

I loved the minimalism and the use of negative space involved in the design of “The Riverbank House”, and you can check out some images of the cubist structure below (via Today And Tomorrow).

Feel free to learn more about the architects from here: www.ma-style.jp.

Ajani Charles
.
.
.
.
.
.
.
source:http:designcomboblogspotcom
This house is the best example of a minimalist space and structure. The architects have created a warm place by creating the view on the outside by different perspectives. The window placed at an angle can enjoy the scenery while keeping privacy.
The unique construction of the sharp corners are directly influenced by the shape of the space on which it was built and has a double aspect: on the side of the entry, the large gray windowless wall protects the privacy of owners, and on the other on the back, large balconies and glass balcony doors open the view and put their house in the green hills and blue sky.
.
.
.
.
.
.
.
source:spoontamagocom
Atsushi and Mayumi Kawamoto are the force behind mA-style, a design and architecture firm based out of Shizuoka prefecture.

Located on a narrow strip of land, sandwiched between a quiet riverbank and a residential neighborhood, the home’s unique form was inspired by the juxtaposed views offered by the surrounding environment. Standing on the riverbank you had views of the calm stream traveling to an unknown destination, unfazed by the birds, joggers and other small life form taking advantage of its natural serenity. However, a few steps down the bank, away from the river, revealed a startlingly contrasting view; homes and more homes, so grounded and monumental.

The completed home is a perfect isosceles triangle which, by definition, consists of 2 even sides. However, as the photos accurately portray, there is nothing even about them. One side of the triangle – the side facing the neighboring houses – does not have a single window, opening or slit except for the door. Because there was no need. The opposite side could not be more revealing. Each room is accompanied by large windows that open up to the environment around it.

The living room and dining room, places where one might entertain guests, are located on the second floor. The private quarters are located on the ground level.

Each side of the home, with its minimal, smooth surface on one side and its relatively complex set of shapes and openings on the other, are like a reflection of each opposing environment – the residential neighborhood and the serene stream.

The home is a true meditation on site-specific architecture and how one comes to terms with the immovable.