highlike

EELCO BRAND

U.movi

source: studiolacittait
Eelco Brand (Rotterdam 1969; he lives in Breda, in the Netherlands). He began as a painter but began to use 3D computer animation in order to eliminate the static effect of his paintings. In his short videos he reconstructs fragments of landscape that, in reality, do not exist: they have no beginning nor any narrative development and as a result they are best considered as ‘pictures in movement’.
.
.
.
.
.
.
.
source: studiolacittait
Eelco Brand (Rotterdam 1969, vive a Breda, nei Paesi Bassi). Ha iniziato come pittore, ma ha cominciato a usare computer animation 3D, al fine di eliminare l’effetto statico dei suoi dipinti. Nei suoi brevi video che ricostruisce frammenti di paesaggio che, in realtà, non esiste: non hanno inizio né qualsiasi sviluppo narrativo e di conseguenza sono più considerati come ‘immagini in movimento’.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: jpekkernl

Eelco Brand (1969) is opgeleid als schilder, maar sinds het einde van de vorige eeuw werkt hij op de computer met 3D-programma’s. De schilder werd ‘image engineer’, met 3D-modelling software als substituut van de kwast en pixels in plaats van verf. Met video art als eindproduct; een bouwwerk met de muis.
Dat het niet ‘echt’ bestaat; dat het geen massa heeft, is het wezenskenmerk van Brands oeuvre. Alles is illusie. En levensecht tegelijk. Zoals een droom ons volkomen realistisch voor kan komen.
Om de ambachtelijkheid te onderstrepen zette Brand zijn technisch perfecte, digitale bomenfilmpje over op 35mm, het materiaal dat door de razendsnelle digitalisering zijn langste tijd gehad lijkt te hebben. Hoe zuinig de galerist er ook op is (de projector gaat alleen aan als een bezoeker de galerie binnenkomt), het celluloid zit al onder de krassen en spikkels. Maar die onvolkomenheden vergroten de geloofwaardigheid.
Behalve de 35mm-film zijn in Torch lichtbakken te zien met gemanipuleerde natuur: onnatuurlijke vormen stuiteren door het bos, vreemde vruchten versmelten tot vlezige zakjes, bes-achtige bolletjes worden tot glas geblazen, wonderlijke bloemen gaan open en weer dicht – allemaal in eindeloze cycli.
Op het werk BL.Movi worden twee felblauwe, metaalachtige bollen als twee enorme waterdruppels tot elkaar aangetrokken. Eventjes gaan ze in elkaar op, dan laten ze elkaar weer los. Keer op keer.
Brand heeft de felblauwe ‘hoofdrolspelers’ gematerialiseerd. Meermaals zelfs: de met de computer ontworpen sculpturen liggen op de vloer voor het videoscherm te glanzen. En binnenkort komen ze op groot formaat tussen de wolkenkrabbers te liggen op een stadsplein in de Zuid-Koreaanse stad Sangdo.