JACOB & MACFARLANE

Orange Cube

source: archdaily

Architects: Jakob + Macfarlane Architects
Location: Quai Rambaud, Lyon, France
Client: Rhône Saône Développement
Program: tertiary
Cost consultant: Michel Forgue
Electrical Engineering: Alto Ingénierie
Acoustic: Avel Acoustique
Structure: RFR GO+
Façade: T.E.S.S
Project area: 6,300 sqm
Project year: 2005–2011
Photographs: Nicolas Borel, Roland Halbe

The ambition of the urban planning project for the old harbor zone, developed by VNF (Voies Naviguables de France) in partnership with Caisse des Dépôts and Sem Lyon Confluence, was to reinvest the docks of Lyon on the river side and its industrial patrimony, bringing together architecture and a cultural and commercial program.

These docks, initially made of warehouses (la Sucrière, les Douanes, les Salins, la Capitainerie), cranes, functional elements bound to the river and its flow, mutate into a territory of experimentation in order to create a new landscape that is articulated towards the river and the surrounding hills.

The project is designed as a simple orthogonal « cube » into which a giant hole is carved, responding to necessities of light, air movement and views. This hole creates a void, piercing the building horizontally from the river side inwards and upwards through the roof terrace.

The cube, next to the existing hall (the Salins building, made from three archs) highlights its autonomy. It is designed on a regular framework (29 x 33m) made of concrete pillars on 5 levels. A light façade, with seemingly random openings is completed by another façade, pierced with pixilated patterns that accompany the movement of the river. The orange color refers to lead paint, an industrial color often used for harbor zones.

In order to create the void, Jakob + MacFarlane worked with a series of volumetric perturbations, linked to the subtraction of three “conic” volumes disposed on three levels: the angle of the façade, the roof and the level of the entry. These perturbations generate spaces and relations between the building, its users, the site and the light supply, inside a common office program.

The first perturbation is based on direct visual relation with the arched structure of the hall, its proximity and its buttress form. It allows to connect the two architectural elements and to create new space on a double height, protected inside the building.

A second, obviously an elliptic one, breaks the structural regularity of the pole-girder structure on four levels at the level of the façade corner that gives on the river side. This perforation, result of the encounter of two curves, establishes a diagonal relation towards the angle. It generates a huge atrium in the depth of the volume, surrounded by a series of corridors connected to the office platforms. The plan of the façade is hence shifted towards the interior, constructing a new relation to light and view, from both interior and exterior. This creates an extremely dynamic relation with the building that changes geometry according to the position of the spectator.

The tertiary platforms benefit from light and views at different levels with balconies that are accessible from each level. Each platform enjoys a new sort of conviviality through the access on the balconies and its views, creating spaces for encounter and informal exchanges. The research for transparency and optimal light transmission on the platforms contributes to make the working spaces more elegant and light.

The last floor has a big terrace in the background from which one can admire the whole panoramic view on Lyon, la Fourvière and Lyon-Confluence.

The project is part of the approach for sustainable development and respects the following principles:

Optimization of the façade conception allowing to reconcile thermal performance and visual comfort with an Ubat < 0,7 W / m2 K and a daylight factor of 2% for almost the total number of offices, a thermo frigorific production through heat pumps on the water level and the replacement of new hygienic air with recuperation of high efficient calories of the extracted air. The building is connected to future huge floating terraces connected to the banks of the river/ quays. . . . . . . . source: guriastore o Orange Cube em Lyon, na França, foi projetado por Jakob + Macfarlane Arquitetos, o edifício é um cubo em formas ortogonais simples no qual um buraco gigante é esculpido, respondendo às necessidades de luz, circulação do ar e pontos de vista. o projeto recuperou as docas e deixou a zona portuária muito mais bonita, original e… laranja! . . . . . . source: zeutch Un bâtiment de 6.300 m carrés original, situé sur la presqu’île de la Confluence côté Saône, à Lyon. Une architecture que l’on doit à Dominique Jakob et Brendan MacFarlane. . . . . . . source: zhongguosyzs 由VNF与Caisse des Dépôts and Sem Lyon Confluence合作开发的旧港区城市规划项目的意愿,是对河边里昂码头及其工业遗产的再投资,对建筑、文化及商业计划的汇集。 这些码头最初是由仓库、起重机及与河道相关的一些功能元素组成,现在拿出来做为实验区目的是创造出能烘托河流及周围小山的一种新景观。 由于对采光,空气流通及景观的需求,该项目被设计成带有一个巨型洞的正立方体。这个洞形成了一个空间,向下水平的刺穿建筑,向上穿透屋顶平台。 橘立方紧邻现有的大厅,突出其独立性。它是一个29*33米的规整框架,由五级的混凝土支柱组成。橘色是喷涂的一种含铅油漆,是海港区常用的一种工业颜色。 为了创造空间,Jakob + MacFarlane做了一系列的体量干扰,立方体减去三个圆锥体量,这样便使该空间在三个层面上暴露出来:正立面的角上,屋顶及入口面。这些局部的变化便形成了建筑、使用者、基地、光照之间的空间和关系。 . . . . . . source: jmmag Este complejo comercial de cinco plantas del estudio parisino de jacob + macfarlane architects esta situado en Lyon y fue construido sobre un muelle junto al rio Saône. Su fluido de espacios y formas que sugieren una concepción de la luz segmentada como tamiz de formas circulares y octogonales que confluyen en ese espacio de recepción que se introduce como un cañón de entrada. Construido sobre un marco regular de 29 x 33 m, la estructura se encuentra de forma autónoma en el sitio de un muelle con un fondo predominantemente industrial. El elemento más notable del diseño es su sombra de color naranja brillante - es una abstracción de la pintura con plomo, de color industrial de uso frecuente para las zonas del puerto. La piel exterior es una fachada ligera, fueron perforados con un patrón pixelado que se asemeja a las gotas de final, una referencia al caudal del río adyacente. Esta sobre porosidad permite líneas de visión y la luz del día natural estableciendo al mismo tiempo una identidad propia para la construcción. . . . . . . . source: forfur แบบอาคารแบบทันสมัย The orange cube วันนี้จะพาไปชมสถาปัตยกรรมชิ้นใหม่ในฝรั่งเศสกันค่ะ ขึ้นชื่อว่าฝรั่งเศสแล้ว นอกจากจะมีชื่อเสียงเรื่องน้ำหอม อาหารชั้นเลิศและดินแดนแห่งแฟชั่นแล้ว งานออกแบบส แบบอาคารแบบทันสมัย The orange cube วันนี้จะพาไปชมสถาปัตยกรรมชิ้นใหม่ในฝรั่งเศสกันค่ะ ขึ้นชื่อว่าฝรั่งเศสแล้ว นอกจากจะมีชื่อเสียงเรื่องน้ำหอม อาหารชั้นเลิศและดินแดนแห่งแฟชั่นแล้ว งานออกแบบสถาปัตยกรรมก็เป็นอีกสิ่งหนึ่ง ที่ประเทศนี้ไม่เคยน้อยหน้าประเทศไหนในโลก มีสถาปนิกมากความสามารถมากมายหลายคนเลยทีเดียวค่ะ อาคารหลังนี้เป็นผลงานการออกแบบของ Paris studio Jakob + Macfarlane ดูจากภายนอกแล้วคงไม่รู้ว่าเจ้ากล่องสีส้มใบใหญ่นี้คืออะไร แต่ที่จริงแล้วเจ้ากล่องสีส้มใบยักษ์นี้ก็คือ Design showroom มันตั้งอยู่ในบริเวณท่าเรือเก่าของเมือง Lyon, ฝรั่งเศสที่VNF (Voies Naviguables de France) ตั้งใจที่จะปรับปรุงพื้นที่แห่งนี้ใหม่ ให้เป็นพื้นที่สำหรับกิจกรรมทั้งทางด้านวัฒนธรรมและทางสังคมของเมือง ตัวอาคารถูกคลุมด้วย metal preferated ที่ถูกเจาะลงไปเป็นช่องวงกลมจำนวนมากมายหลากหลายขนาด เพื่อให้สามารถนำแสงธรรมชาติและการระบายอากาศสามารถไหลผ่านเข้าสู่อาคารได้ นอกจากนี้รูกลมเหล่านี้ยังช่วยในเรื่องมุมมองที่จะเกิดขึ้นอีกด้วย ตัวอาคารที่เป็นเหมือนกล่องสี่เหลี่ยมลูกบาศก์ ถูกเจาะคว้านเข้าไปด้วยรูปทรงกลมนอกจากจะทำให้เกิดความน่าสนใจแล้ว เจ้าทรงกลมที่เจาะเข้าไปในกล่องสี่เหลี่ยมอันเล็กที่อยู่ด้านล่าง(ขวามือของรูป) ก็คือทางเข้าหลักของอาคาร ส่วนอันที่อยู่ด้านซ้ายมือ เจาะขึ้นเพื่อให้เป็น Atrium เพื่อเป็นการเปิดพื้นที่ภายใน ส่วนของระเบียงและชั้นต่างๆ ให้มองเห็นวิวสวยๆ ของท่าเรือเก่านั่นเองค่ะ ในด้านการใช้งานอาคารหลังนี้แบ่งพื้นที่ออกเป็นหกชั้นด้วยกัน สำหรับชั้นล่างคือส่วนของ showroom นั้นมีความสูงเป็นสองเท่าของชั้นอื่นๆ ส่วนพื้นที่ของสำนักงานถูกจัดให้อยู่ในส่วนของชั้นที่อยู่เหนือขึ้นไป และที่พิเศษอีกอย่างหนึ่งก็คือในบริเวณสำนักงานที่อยู่ชั้น 6 ที่อยู่บนสุดจะเป็นส่วน roof terrace ล้อมรอบอยู่ เพื่อใช้เป็นพื้นที่สำหรับการพักผ่อน ส่วน showroom มีผนังสีขาวสูงถึงฝ้าที่เจาะรูทรงหลายเหลี่ยม เอาไว้เพื่อใช้เป็น display สำหรับแสดงงานออกแบบ