KAVAKAVA ARCHITECTS

Narva College

Kavakava

source: highlike

Work: New university built into destroyed old town area records both the absence of the Old Town and it’s rebuilding. Narva is a border city between Russia and Estonia. Its baroque old town was destroyed after II WW. The college is built to the area of Narva’s no longer existent Old Town with the main façade opening towards the Town Hall Square. In front of the building is a square, marking the site of the former stock exchange building and creating main entrance to the college. Main idea is to clearly mark the historical volume of the stock exchange building. New building consists of two conceptual parts – first part is stock building reconstructed as a void and second part is the real building. Our proposal reconstructs stock building on its original place in detail, but as a formwork – an empty mould. The mould defines the building destroyed decades ago. Absent building has left its trace on the body of new structure.
Photographer: Kaido Haagen
.
.
.
.
.
.
.
source: architectureweekcz

KAVAKAVA ARCHITECTS
Architecture office Kavakava OÜ was established in 2002 in Estonia. Company consists of a core group of architects and landscape architects based around one design philosophy but open for different co-workers and new ideas. Key figures are Siiri Vallner, Indrek Peil (architects) and Katrin Koov (architect and landscape architect).

Kavakava works are site-specific, highlighting the potentialities of a particular place. At the same time their aim is always to provoke new situations.

Kavakava projects are mostly public buildings or urban space designs based on prize-winning proposals for open architectural competitions. Next to the practice, active participation in numerous academic and theoretical discussions and teaching at the university are held important.

Their major works include the Museum of Occupations in Tallinn, Pärnu City Centre Sports Hall, Lotte kindergarten in Tartu, Narva College of the University of Tartu and the visitors’ centre for the Estonian Open Air Museum.

Their works are published internationally and they have won several awards, including best young architect award in 2009 for Siiri Vallner and State Culture award for Narva College in 2013.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: archdaily

Architects: Kavakava Architects
Location: Raekoja plats 2, University of Tartu Narva College, 20307 Narva, Estonia
Architect In Charge: Siiri Vallner, Indrek Peil, Katrin Koov KAVAKAVA
Design Team: Heidi Urb, Maarja Tüür, Andro Mänd, Sten Mark Mändmaa, Helina Lass
Area: 2812.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Kaido Haagen, Anu Vahtra

Interior Design: Hannes Praks
Structural Engineer: : Maari Idnurm, Siim Randmäe EEB OÜ

Diagram
From the architect. New university built into destroyed old town area records both the absence of the Old Town and it’s rebuilding.

Narva is a border city between Russia and Estonia. Prosperity of the city was in 17th century, when under the Swedish reign new baroque-style city center was developed. The Old Town was destroyed during WWII and after when it was demolished and replaced with modernist city. After the war local people were not allowed to return to the city, new habitants were brought in from Soviet Union.

The college is built on the area of Narva’s no longer existent Old Town with the main façade opening towards the Town Hall Square. In front of the building is a square, marking the site of the former stock exchange building and creating main entrance to the college.

Main idea is to clearly mark the historical volume of the stock exchange building. New building consists of two conceptual halves – first half is the stock building reconstructed as a void and another half is a material building, new college itself.

The old Stock Exchange Building was situated straight in the centre of the town and covered partly even Town Hall’s main facade. New solution records exactly the situation but replaces former mass by conceptual void and allows the Town Hall to dominate on the Square.

New building refers directly to the Stock Exchange Building that stood there before. The previous building’s Baroque front elevation is marked by “in reverse” form on the College’s new festive main facade, which is cast in white concrete. Its projecting beak-shaped roof follows the gable line and roof of the Stock Exchange Building in reverse. As a result, new square is formed in front of the College i.e. on the site of the Stock Exchange Building. New main façade with the “reversed” roof draw out the contours of the Stock Exchange Building that used to stand here.

The rest of three sides of the building have discreet appearance. The aim behind them is to follow nthe façade style characteristic to old Narva, which had mostly plain stone walls without subdivisions with only door portals and window frames rising upwards. There are regular window–openings in the plastered brick walls of the new building, nuances are added to strict layout by the various depths of the windows. Glass walls looking towards the courtyard create a light and spacious impression inside a quite small building.

The interior is compact but instantly recognizable – its purpose is to create an academic yet non-formal environment. Spacious foyer has solved as large steps to create a suitable background for the students’ interaction between the lectures. Inner circulation has been arranged around the courtyard.

Old basement of the Stock Exchange under the square is restored and partly rebuilt. Central room is vaulted similarly to the original one. The rooms will be used for exhibitions and events.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: archdailymx

Narva es una ciudad de la frontera entre Rusia y Estonia. La prosperidad de la ciudad fue en el siglo 17, cuando bajo el reinado, fue desarrollado el nuevo centro de la ciudad de estilo barroco sueco. El casco antiguo fue destruido durante la Segunda Guerra Mundial y después fue demolido y reemplazado por una ciudad modernista. Después de la guerra, a la población local no se le permitió regresar a la ciudad, los nuevos habitantes fueron traídos de la Unión Soviética.

El colegio está construido en la zona de Narva del casco antiguo que ya no existe con la apertura de la fachada principal hacia la Plaza del Ayuntamiento. Delante del edificio se encuentra una plaza que marca el lugar antiguo, construyendo y creando la entrada principal a la universidad.

La idea principal es marcar claramente el volumen histórico del edificio de la Bolsa. El nuevo edificio consta de dos mitades conceptuales – la primera mitad es el fomento de lo reconstruido como un vacío y la otra mitad es un material de construcción, la misma universidad.

El viejo edificio de la Bolsa se encuentra directamente en el centro de la ciudad y se cubre en parte incluso por la fachada principal del Ayuntamiento. La nueva solución registra exactamente la situación, pero sustituye a la anterior masa de vacío conceptual y permite al Ayuntamiento dominar en la plaza.

El nuevo edificio se refiere directamente al edificio de la Bolsa que estaba allí antes. El alzado frontal del edificio anterior se caracteriza por la forma “a la inversa” en la nueva fachada principal de la universidad, de hormigón blanco. Su proyección de techo en forma puntiaguda sigue las líneas del techo del edificio de la Bolsa a la inversa. Como resultado, la nueva plaza se forma delante de la universidad es decir, en el sitio del edificio de la Bolsa. La nueva fachada principal con el techo “invertido” dibuja los contornos de la centralita del edificio Stock que solía estar aquí.

El resto de los tres lados del edificio tiene aspecto discreto. El objetivo detrás de ellos es seguir el estilo de la característica fachada del viejo Narva, que tenía paredes de piedra mayormente llanos y sin subdivisiones, con sólo portales de puertas y marcos de ventanas levantándose hacia arriba. Hay aperturas regulares de ventanas en las paredes de ladrillo de yeso del nuevo edificio, donde se añaden matices al formato estricto por las diferentes profundidades de las ventanas. Las paredes de cristal que miran hacia el patio crean una impresión de luz y espacio interior de un edificio bastante pequeño.

El interior es compacto pero reconocible al instante – con el objetivo de crear un entorno académico aún no formal. El amplio hall de entrada se ha resuelto con grandes pasos para crear un fondo adecuado para la interacción de los estudiantes entre las clases. La circulación interior se ha organizado en torno al patio.

El viejo sótano de la Bolsa de Valores bajo la plaza se ha restaurado y parcialmente reconstruido. La Sala Centroamérica es abovedada similar a la original. Las habitaciones serán utilizadas para exposiciones y eventos.
.
.
.
.
.
.
.
source: soujianzhucn

建筑师:Kavakava Architects
地点:爱沙尼亚 纳尔瓦
面积:2,812平方米
  该学院建立在纳尔瓦不再存在的旧城区内,主立面面向市政厅广场。在大楼前面是一个广场,标志着前证券交易所大楼场地,并创建了学院的主入口。
  主要想法是明确标明证券交易所大楼的历史体量。新建筑由两个半概念组成—一半是证券大厦重建为一个空间,而另一半是一个重大的建筑—新的大学本身。
  旧证券交易所大楼位于直镇中心,覆盖部分甚至市政厅主立面。新的解决方案记录的正是这种情况,通过概念空间取代了前者的特性,并允许大会堂广场上占据主导地位。
  新建筑直接参照证券交易所大楼,位于其前面。前建筑的巴洛克正视的特点是学院新主立面“反向”的形式,运用白色的混凝土。其突出的喙形屋顶反向跟从山墙线和证券交易所大楼屋顶。新的主立面及“反向”屋顶绘制出了证券交易所大楼的轮廓。
建筑其余三面是朴实无华的外立面。他们背后的目的是要遵循老纳尔瓦nthe外墙的风格特点。
  内部结构紧凑但能立刻被认出 – 其目的是为了创建一个学历但非正规的环境。宽敞的门厅拥有大的台阶,来为学生之间的互动创建一个合适的场地。内部循环围绕庭院安排。
.
.
.
.
.
.
.
.
source: epiteszforumhu
Narva városa Észtország és Oroszország határán fekszik. A település a 17. században élte fénykorát, amikor svéd fennhatóság alá tartozott, s erre az időszakra tehető barokk városközpontjának kiépítése is. Az óváros azonban a második világháború során elpusztult, s a romok elbontása után modern városközpont épült a helyére. A háború után a helyi lakosságot nem engedték visszaköltözni, hanem a Szovjetunió más területéről telepítettek ide lakókat.

Az egyetemet a megsemmisült óváros területére építették, főhomlokzata a város főterére néz. Az előtte elterülő négyzetes teresedés a régi tőzsde kontúrját jelöli ki, ami egyben jelenlegi előtere az egyetemi tömbnek. A kocepció alapja, hogy a síkból kilépve történeti pontossággal megmutassa az egykor ott álló épület tömegét. A Tőzsde annak idején a város szívében állt, olyannyira központi helyzetben, hogy még a Városháza homlokzatának egy részét is kitakarta. A mostani megoldás pontosan megmutatja az akkori állapotot a tömeget űrrel helyettesítve, s domináns szerepbe juttatva a Városházát.

Az új épület tehát a Tőzsde tömbjének virtuális lenyomataként állt elő. A korábbi épület barokk homlokzatának tükörképe jelenik meg hófehér betonból öntve az egyetem méltóságteljes főhomlokzatán. Kiálló, csőrszerű tetőfelépítménye ugyancsak a Tőzsde padlásterének kontúrjára fekszik rá. Mindezek eredményeképp egészen új téri helyzet alakult ki az egyetemi épület előtt, a régi ház vonalain belül. A kialakítás különlegessége, hogy inverz módon, három dimnezióban leköveti a megidézni kívánt egykori állapotot.

Az új épület többi három homlokzata visszafogottabb megjelenést kapott. Ezek esetében az elsődleges cél az volt, hogy illeszkedjen a régi Narva karakterébe. Ez főképp nyersen hagyott, osztás nélküli kőfalakból állt, amiknek az egyhangúságát csak a portálok és ablakok finom sorolása törte meg. A viszonylag kis alapterületű épület bent járva világos és tágas benyomást kelt, köszönhetően a belső udvar felé néző nagy üvegfelületeknek.

A belső tér kompakt, de könnyen és azonnal átlátható, megidézi a hagyományos egyetemi hangulatot, mégis bensőséges, fesztelen közeget biztosít az oktatásnak. A lépcsőzetes kialakítású tágas aula biztosítja a megfelelő környezetet a diákok pihenésének, találkozóinak az előadások szünetében. A belső közlekedést az udvar köré szervezték a tervezők.

A tőzsde épülete nemcsak formai lenyomatában él tovább. A pinceszinti falakat feltárták, ahol szükséges volt, kiegészítették. A központi terem boltozatát az eredetihez hasonló módon rekonstruálták. A jövőben rendezvényeket és kiállításokat szerveznek majd az így megőrzött terekben.