Morphosis

Phare tower

Morphosis  Phare tower

source: morphopedia

Synthesizing Idiosyncrasies to Mend a Site

Drawing on the power of parametric scripting, the design of the Phare Tower gathers disparate programmatic, physical, and infrastructural elements from the requirements of the building and its surrounding context, and synthesizes these into a form that seamlessly integrates the building into the idiosyncrasies of its site while expressing multiple flows of movement. In the spirit of the Paris Exposition competition proposals, the tower embodies state-of-the-art technological advances to become a cultural landmark.

The complex structure and skin adapt to the tower’s nonstandard form while simultaneously responding to a range of complex, and often competing, physical and environmental considerations. Technologies integrated into the Phare Tower capture the wind for the production of energy and selectively minimize solar gain while maximizing glare-free daylight. Its high-performance skin transforms with changes in light, becoming opaque, translucent, or transparent from different angles and vantage points.

Between 1958 and 1989, high-rise buildings (banned in the historic center of Paris) were constructed just outside the city boundary, forming the business district of La Défense two miles west of Paris. The Phare Tower (phare being French for beacon or lighthouse) marks the first stage of a major redevelopment of the district. La Défense is currently a zone of discrete, isolated buildings amid blank plazas—essentially a nonsite.

The tower emerges from its irregular site, defined by a neighboring motorway and a rail link, and bisected by an existing pedestrian walkway. It is located between the 1989 Grande Arche de la Défense and the 1958 CNIT building, the former exhibition hall of the National Inter-University Consortium for Telecommunications, with an architecturally significant glass façade, designed by Jean Prouvé. These disparate elements, crowded together and seemingly unrelated, provide an opportunity to mend the site. The site strategy thus synthesizes the programmatic, physical, and infrastructural complexities to connect the surrounding urban space and create a coherent sense of place where none previously existed.

At the levels of urbanism and circulation, the scheme complements existing plans to transform the CNIT into a center for commerce and recreation. Circulation is directed from the existing transit hub below grade, through the renovated CNIT facilities, and into the tower’s public spaces via a pavilion. The pavilion connects to the Place Carpeaux, and transitions from horizontal to vertical, becoming an integral element in the tower’s form. Glazed exterior escalators soar 35 meters from the pavilion to the tower’s ninth-floor lobby, transporting approximately eight thousand pedestrians each day. As the visitor rides up the escalators to the Grand Hall, the fully glazed envelope reveals views of the traffic passing underneath, as well as of Parisian monuments in the distance.

Rather than an isolated and autonomous tower, the building is a hybrid structure. The 300-meter tower straddles the site to meet the ground as a tripod. It comprises one splayed structural leg, two occupiable legs (the Trapezium, to the west, and the East Building), as well as a pavilion that engages the surrounding context and transforms the public space of the plaza. The two occupiable legs frame a 24-meter-wide by-28-meter-tall void in the tower’s base, creating a monumental urban gateway, which maintains view corridors toward the CNIT and toward Courbevoie and allows pedestrian traffic to flow directly underneath the building.

As it rises from its tripod base, the tower’s asymmetric profile swells slightly to accommodate the soaring Grand Hall, then becomes more slender in response to wind load, and finally tapers off to a thicket of wind turbines, antennas and hair-like structures on the roof. The tower appears to shift continually, distinct from different vantage points—not a single image but a dynamic structure that responds to its site, environment, and performance requirements. At its base, the building’s skin opens, exposing a 250-foot-high Grand Hall. The Grand Hall becomes the center for all vertical transportation. From the Hall’s security checkpoint, people transition to double-deck banks of express elevators serving the office tower. On the 66th floor, a sky restaurant and a panoramic terrace, offering spectacular 270-degree views, are open to the public. Overall, the project comprises 146 988m2 or 1 582 166 ft2 of net surface area and 164 185 m2 or 1 767 273 ft2 of gross surface area.

Technologies integrated into the Phare Tower harness the wind for the production of energy and selectively minimize solar gain while maximizing glare-free daylight. The tower is crowned with a cluster of antennas and a wind farm of turbines that harvest energy—a metaphorical garden in the sky. Both the form and the orientation of the building respond to the path of the sun. The planar, clear-glazed north façade maximizes interior exposure to year-round natural daylight. A curvilinear second skin of diagonal stainless steel mesh panels wraps the tower’s continuous south, east, and west glazed façades to minimize heat gain and glare and maximize energy efficiency.
.
.
.
.
.
.
.
source: arquigrafblogspot

El diseño, llamado el “Phare” (el faro), de la firma arquitectónica Morphosis encabezada por el ganador del premio Pritzker 2005, Tom Wayne, fue declarado ,el viernes 24 de noviembre, el ganador de la competición arquitectónica para el distrito de negocios de La Defense en Paris.

En 300 metros de alto, la torre de 68 pisos será ligeramente más baja que la Torre Eiffel (320m) cuando sea completada en el año 2012.
Morphosis define al edificio como un “torre híbrida ” más que solo un bloque de oficinas debido a que contiene espacios públicos incluyendo un atrio de sesenta metros de alto, jardines, cafeterías, tiendas, más una cubierta de observación y el “restaurante del cielo”.

Los niveles inferiores del edificio proporcionan conexiones peatonales entre un cubo subterráneo de transporte y el área circundante.
El edificio contiene tecnologías “sostenibles” incluyendo las eólicas sobre la cima y una fachada curvada diseñada para reducir al mínimo el recalentamiento solar.

“Hay una fluidez, una sensibilidad, una suavidad en la forma de como alcanza al cielo,” dice Mayne. “Si uno se mueve alrededor de la torre, esta parece cambiar continuamente, difiriendo según el punto de vista, sin una imagen única, pero con una estructura dinámica que responde a su sitio, ambiente, y exigencias de funcionamiento.”

Será el edificio arquitectónicamente significativo más alto en París desde que se construyó “Le Grand Arche” de 110 metros de alto, diseñado por el arquitecto danés Johann Otto von Spreckelsen y completado en 1990.
.
.
.
.
.
.
.
source: metrkvru

Современный город не может быть «законсервирован» – он постоянно растет и развивается, появляются новые здания, исчезают старые. Но образ города остаётся, несмотря на косметические, а порой и хирургические вмешательства архитекторов.

По итогам прошедшего конкурса, организованного строительной компанией Unibail, был выбран проектировщик для строительства нового офисно-делового центра в районе La Defense в Париже. Ими стали американские архитекторы из Morphosis во главе с Томом Мейном ( Thom Mayne).

Их проект «PHARE Tower» будет всего на 24 метра ниже Эйфилевской башни высота которой 324 метра, что вызвало бурные протесты со стороны общественности и городского правительства. Строительные норма и правила в Париже сдерживали высотную застройку на протяжении практически 30 лет. За это время было всего одно исключение, это здание Tour Montparnasse, который достигает 180 метров (590 футов) на юго-западе столицы.

Насколько сильно изменится панорама Парижа и будет ли новая постройка гармонично вписываться в неё, сказать трудно, но если вспомнить историю появления Эйфилевой башни и как она была негативно принята общественностью, можно предположить что и эту постройку ждет та же участь. Но, с другой стороны, прецендент создан и остановить дальнейшее строительство высотных зданий в Париже будет трудно.
В конкурсе так же принимали участие многие известные архитекторы, такие как Norman Foster и Jean Nouvel, но международному жюри проект Morphosis показался более предпочтительным.

Структура «PHARE Tower» в виде двойной оболочки из стекла и металла делает конструкцию легкой и прозрачной, а так же способствует улучшеной естественной вентиляции здания. Словно двойная кожа, такая конструкция будет охлаждать здание в жаркие месяцы и сохранять тепло в холодные. «Ветряные мельницы» установленые на крыше здания будут частично покрывать необходимость в электроэнергии. Строительство должно быть законченно к 2012 году, примерная стоимость – 800мл. евро.