OODA

NTCART Museum

source: fixy

這建築乍看之下實在太像火種源(All Spark)!讓人誤以為變形金剛四要來台北拍攝了!但它的真實身分是新北市立美術館的設計案,建築師採用兩個大型的立方體組合,整個美術館就被設計在這兩個超大型立方體組成的外殼之中。更特別的是,這個像鑽石般的外皮,除了像火種源之外,同時也是太陽能板!

在內部空間的設計上,未來這棟建築將提供使用者透過超大型扭曲立方體所構成的拱門進入其中,博物館的畫廊位於一個延續的斜坡之上,提供了一個旋轉向上空間體驗。這棟建築還包含了低樓層的兒童博物館。

最後,有趣的是:這個案子的OODA建築事務所特別去計算了建設這棟建築物所造成的碳排放量,並且在規劃這棟建築物周圍種植750到1250棵樹木來抵銷這些探排放量。 所有的設計概念圖我最喜歡這張,OODA雖不是中國人,但把反曲面的應用連結了他們對於中國建築的想像。
.
.
.
.
.
.
.
source: plataformaarquitectura

OODA nos presenta su propuesta para el Museo de Arte de la Nueva Ciudad de Taipei, el cual ganó el Premio al Mérito en el concurso internacional. El objetivo principal de la competencia era el de crear un concepto de diseño innovador y pionero, que marcara un hito y que actuara como una voz simbólica al mundo de la ciudad de Taipei. Un nuevo espíritu. El concepto de OODA se genera a partir de un gran cubo volumétrico que se confronta con un cubo de estructura interna más pequeña. Esto surge de una forma de aplicación matemática que relaciona ambas cosas. El amplio parque exterior se extiende hacia el interior por debajo de la estructura creando un espacio intermedio techado. El museo principal está emplazado arriba mientras que el museo de los niños está ubicado debajo, en esta plaza protegida que se genera bajo la escultórica pieza. Las circulaciones del museo fluyen en una rampa continua entre la piel externa y el cubo central recorriendo todo el camino hasta la cima.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: brylapl

Na ogłoszony w maju 2011 roku konkurs na koncepcję gmachu Nowego Muzeum Sztuki w Taipei nadesłano prace z całego świata. Jako że organizatorzy oczekiwali prac `kreatywnych i wizjonerskich`, wiele ze zgłoszonych propozycji wykraczało daleko poza to, co do tej pory wydarzyło się w architekturze. Architekci puszczali wodze fantazji, bo nie krępowały ich wymogi techniczne ani konkretne rozwiązania budowlane. Jedną z takich futurystycznych propozycji jest projekt, zgłoszony do konkursu przez mającą swoją siedzibę w Porto pracownię OODA Architecture. Portugalczycy zaproponowali gmach o kształcie dwóch połączonych hipersześcianów (czyli brył o więcej niż trzech wymiarach). W niezwykłej budowli, przypominającej zdeformowaną, nieregularną gwiazdę, nie ma klasycznego podziału na ściany i dach, także okna pojawiają się na całej powierzchni wszystkich, powykrzywianych elewacji. Dwuwarstwowe ściany wspierają się tu na stalowym szkielecie, biegnącym od jednego rogu budynku do kolejnego; wklęsłości poszczególnych fragmentów elewacji – to nie tylko zabieg estetyczny. W ten sposób także budynek ma zbierać deszczówkę (by ją oczyszczać i użytkować zamiast używania wody), tu też będą umieszczone urządzenia do kumulowania energii słonecznej. Tak samo jak na zewnątrz, także wnętrze muzeum ma być wielką, płynnie przenikającą się przestrzenią. Wzdłuż ścian ma przebiegać rampa, przeznaczona dla widzów – wędrując po niej z dołu do góry poznawaliby kolejne części ekspozycji. Na rampę miałyby prowadzić spiralne schody.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: persian-arcpersianblogir

شرکت پرتغالی OODA جایزه شایستگی را به دلیل پیشنهاد خود برای مسابقه بین المللی موزه هنر نیوتایپه –تایوان – دریافت کرد .

هدف این طرح ، ایجاد یک ساختمان لندمارک برای مردمِ مرکز شهر بود که پیشکسوتان کانسپت طراحی مبتکرانه هستند ؛ یک مکعب با زاویه 90 درجه در داخل یک جعبه حجمی پیچشی و بزرگتر به حالت تعلیق درآمده است . بازدیدکنندگان از فضای بیرونی بلند و قوس دار عبور کرده تا از طریق آسانسور مرکزی وارد موزه شوند . گالری های موزه در امتداد یک رمپ پیوسته پیرامون حجم اصلی قرار گرفته که به صورت مارپیچی از طریق انتقال فضای داخلی در اطراف مرکز هنری به سمت بالا می رود . فضاهای اداری در بالاترین سطح ساختمان واقع شده اند درحالی که موزه کودکان در طبقه زیرین همکف قرار گرفته . عناصر فولادی پیوسته که از تقاطع فرم داخلی مشتق شده اند ،از گوشه ای به گوشۀ دیگر متمایل هستند که از کل ساختار بیرونی ثابت می کنند . پوسته در اطراف ستون های اصلی پیچیده شده و یک نمای دولایه شیشه ای منحنی به وجود میآورد که مناسب برای جمع آوری آب ، پانل های خورشیدی یکپارچه و پنجره های قابل اجرا است که اجازه تهویه از طریق فضاهای آتریوم را می دهد .
.
.
.
.
.
.
.
source: sonderbaer

Das portugiesische Büro OODA hat einen Anerkennungspreis für ihren Wettbewerbsbeitrag für das neue Kunstmuseum von Taipei erhalten. OODA stellten hier ein Gebäude vor, das mit seinem innovativen Design eine Landmarke für das Urbane Zentrum ist.
.
.
.
.
.
.
.
source: newsinphotoru

Португальская фирма OODA недавно завоевала приз Merit Award в международном конкурсе за проект постройки нового городского Музей искусства в Тайпее. Конкурс проводился с целью определения передовой концепции дизайна, которая придала бы современный архитектурный облик Тайпею и стала бы дерзким символом его нового духа.

1. Идея компании OODA представляет собой два гиперкуба; куб под углом 90 градусов, подвешенный внутри более крупного искривленного объемного корпуса. 2.Главный музей расположен наверху, а Детский музей искусства под крытым кубом, образуемым главной скульптурой. 3. Музей искусства поднимается вверх по непрерывному пандусу между внешней оболочкой и внутренним гиперкубом. 3.Музей искусства поднимается вверх по непрерывному пандусу между внешней оболочкой и внутренним гиперкубом.
.
.
.
.
.
.
.
source: monetpl

Portugalscy architekci z firmy OODA przekonali Tajwańczyków do kosmicznego pomysłu na gamach nowego Miejskiego Muzeum Sztuki w Tajpej.
W środku zwiedzający będą się poruszać windami skupionymi na środku budynki i po krętych rampach biegnących dookoła pięter. Na ostatnim piętrze znalazłyby się biura administracji muzeum, zaś na parterze – część muzeum przeznaczona dla dzieci.
Fasadę okryją szkło i stal, okna zapewniające wentylację, kolektory deszczówki oraz panele słoneczne. Przed gmachem stanie 750 – 1250 drzew, które mają pochłaniać dwutlenek węgla produkowany przez muzeum.