OTA+

Taipei Museum of Contemporary Art

source: otaplus

This building proposal challenges the traditional definition of a museum and the conventional relationship between building and site. The ground floor of the building is reduced to a nominal footprint, enclosing only enough space for basic services, structure and ticketing functions. The ground plane is primarily reserved for exterior public space, including an art park, Hall of Fame, and garden walk. The bulk of the program and building mass are split by the open ground floor. Half of the building is coupled with the earth while the other half hovers in the air. The purpose is twofold; to minimize the damaging effects of extreme local weather by harnessing environmental flows toward productive outcomes and to re-conceptualize the identity of a modern art museum. The manicured roof plane of the below ground program is pocketed with water absorbing vegetation and catchment systems, while the hovering museum above expands to form open atriums, allowing diffuse light to brighten the space and passive airflow to comfortably condition the building.

The program of the museum is interconnected. The Contemporary Museum of Art, Children’s Museum of Art and Administration are located within the floating mass. The lecture hall, parking, art resource center, library and classrooms are located below ground. The programs below ground are easily accessible and directly connected through vertical circulation tubes, providing both structural support for the floating mass above and space for movement systems, such as escalators, stairs and elevators between levels. All of the below ground programs are flooded with diffuse light passing through skylights that penetrate the landscape.

The Contemporary Museum of Art and Children’s Museum of Art are protected from harsh direct sunlight. Though the legs of the floating expanded mass open to large glazed windows, framing views of the surrounding context, the glazing is recessed and deep overhangs protect the art. Additionally, a series of large fin diffusers scatter light and wash the walls evenly. The diffusers are also equipped with sensor-driven controls that circulate fresh air throughout the space.

The positioning of the museum on the site allows for easy access regardless of how one arrives. All paths lead to the center of the site and to a lobby for each museum. The existing road is kept and further augmented to provide access to subterranean parking and the tour bus drop-off. The design of the landscape spreads across the road and bike paths, becoming a flat, patterned inlay. The visual presence of vehicular traffic fades while the meandering pedestrian pathways dominate the ground plane.

The design of the landscape includes a field of elevated berms, meandering paths, and bench seating, all of which wrap around pockets of different land patches. Some patches are filled with natural vegetation that collect rainwater that is reused to irrigate the site. Other patches are filled with sand and gravel, covering a more substantial overflow and catchment system. Finally, where program lies below, large skylights provide diffuse light into the space. By freeing the ground plane of enclosed semi-public space, the interface between the museum and the site offers a new experience of a museum; one that is open, friendly, and welcoming.
.
.
.
.
.
.
.
source: archello

OTA+ is an architecture, design and research office specializing in the application of advanced digital technologies for the visualization and fabrication of projects of all types and scale. OTA+ treats every project as an opportunity to use current design software and CNC (computer numerical controlled) machine tools to both generate and construct conceptually rigorous and formally unique design proposals. We are constantly in search of new tools and techniques to inform our design process and actively look for cross-disciplinary collaborators to push all design related fields forward. OTA+ is based in San Francisco, CA and is led by partners Kory Bieg and Alexa Getting.
OTA+ has received awards for their design work and exhibited projects at galleries internationally, including the SFMOMA, the Architectural League of New York, the Storefront for Art and Architecture, the Architectural Association in London, the Universidad de Monterrey Centro and the AIA Gallery in San Francisco. Their work has been published in books, blogs, magazines and journals.

Partner Bios ///
Kory Bieg, AIA, is an Adjunct Professor of Architecture at California College of the Arts and Academy of Art University, and a Lecturer at the University of California, Berkeley. Bieg has lectured about his work and been an invited panelist for symposium on digital fabrication and form. Kory Bieg received his Master in Architecture from Columbia University in New York City and his Bachelor of Arts in Architecture from Washington University in Saint Louis. He is a registered architect in the state of California.
Alexa Getting joined OTA+ in 2010. She received her Master of Architecture from California College of the Arts and a Bachelor of Science from Virginia Polytechnic Institute. Getting currently teaches at the Academy of Art University. In 2011 she received the Unbuilt Design Award from the American Institute of Architects San Francisco Chapter for FOPods, a hyper-futuristic office building.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: mimdap

Önerilen proje, geleneksel müze kavramını değiştirmekte, yapı ile bulunduğu alan arasındaki alışılagelmiş ilişkileri yeniden tanımlamakta. Binanın zemin katı zemin oturumunu asgariye indirmekte, yapı zemin izi asgari düzeyde kalmakta, sadece temel servisler, yapısal fonksiyonlar ve bilet satışı için kullanılmakta. Zemin tümüyle halkın kullanımına açılmakta, burada ayrıca bir sanat parkı yer almakta. Ünlüler salonu ve bahçe yürüyüş yolları bu bölgede bulunmakta. Program ve kütle yapısı açık zemin kullanımı ile tanımlanmakta. Binanın yarısı zemine bakarken diğer yarısı gökyüzüne yönelmekte. Bunun iki amacı bulunmakta: yerel iklimin aşırı etkilerinin rüzgarların etkisiyle azaltılması ve modern sanat müzesinin yeniden tanımlanmasıyla modern sanatın yeniden tanımlanarak teşvik edilmesi, müzenin kimliğinin farklılaştırılması. Üstte yer alan çatının yapısı, altta çatıda toplanan suyu kullanan su tüketimi yüksek bitkilerden oluşan peyzaj ve açık avlulardan aşağı inen ışıkla tamamlanmakta. Bu avlular hava sirkülasyonunu kolaylaştırarak yapının enerji tüketimlerine katkı sağlamakta.

Müze, Çocuk Sanat Müzesi ve yönetim yüzen kütlede yer almakta. Okuma salonu, parking, depolar, kütüphane ve sınıflar zemin altında bulunmakta. Programın alt ve üst bölümleri düşey sirkülasyon şaftları ile bağlanmakta. Tüm alt program tepe pencereleri yardımıyla, üst bölümden gelen ışıkla aydınlanmakta.

Sanat ve Sanat Çocuk Müzesi Çağdaş Sanat Müzesi gibi üst bölümde yer alan fonksiyonlar, sert ve doğrudan gelen güneş ışığından korunmakta. Üst kotlarda yüzen genişletilmiş kitle taşıyıcıları, çevredeki manzaraya bakış açılarını yönlendiren çerçeveler sunmakta. Büyük camlı alanlar açık bile olsalar, derin çıkıntılarla sanat eserlerini korumakta. Ayrıca, büyük kanatlar ışığın kontrolünü sağlamakta. Sansörler ile kontrol edilen taze hava diffüzörleri tüm mekanda hava sirkülasyonunu gerçekleştirmekte.

Müzenin ulaşımı her açıdan kolaylaştırılmıştır. Tüm yollar sitenin merkezine ulaşır ve her müze için ayrı bir yol bulunmaktadır. Yer altı otoparkları, tur otobüsleri için ayrılan yerler ayrıca erişim ve algılamayı kolaylaştırmaktadır.
.
.
.
.
.
.
.
source: arqpt

La propuesta del nuevo Museo de Arte de Taipei, por OTA +, inspira las fuerzas divergentes de la naturaleza y la urbanidad se disuelve en un medio fluido que conecta la ciudad y su gente con el arte y como un puente para el sitio. Este diseño genera un ambiente donde el arte, los artistas y las personas y estilos de vida en el que lo inspiraron reúnen para crear un foro en el que experimentar y contribuir a la creación de arte. Más información sobre el proyecto proviene de los arquitectos después del salto.