OYLER WU COLLABORATIVE

Stormcloud

source: archdailycombr

Com as comemorações do 40º aniversário do Southern California Institute of Architecture, a instalação Stormcloud foi projetada e construída pelo escritório Oyler Wu Collaborative, em conjunto com os alunos do SCI-Arc, para o “after-party” da noite de gala em Abril deste ano. Com a tarefa de reformular o existente pavilhão Netscape, Oyler Wu Collaborative viu no projeto uma oportunidade de abordar o problema de forma completamente nova. Removendo os 16 quilômetros de linhas de malha que pendiam das altas treliças de aço, o projeto foi transformado tanto volumétrica quanto materialmente. Mais imagens e a descrição do arquiteto após o intervalo.

As instalações prévias, Netscape e Centerstage, foram projetadas para as cerimônias de graduação da escola e 2011 e 2012 respectivamente. Este ano, acrescentando-se poucos elementos de aço e alguns suportes para a instalação Stormcloud, um tecido de elastano foi esticado entre os elementos, dando ao pavilhão uma nova vida e uma inesperada presença volumétrica.

Geometricamente, o projeto envolve uma série de formas funiculares que se estendem desde a estrutura retilínea da cobertura até uma série de anéis que pendem das colunas, próximo à altura dos olhos. Na concepção original do projeto, os anéis eram simples loops geométricos, mas essa geometria apresentava um difícil problema quanto à padronagem do tecido.

No centro do problema estava a dramática diferença de circunferências entre a parte mais alta da cobertura e os anéis mais baixos. Para lidar com o impasse, os anéis que estavam na altura do olhar dos pedestres foram convertidos em formas mais excêntricas feitas de tubos de aço curvo. Com a circunferência das formas excêntricas do tamanho exato da circunferência do topo da cobertura, isso eliminou a necessidade de padronizar o tecido, e o resultado é um efeito ondulado na superfície dos funis.

Uma das características mais notáveis do projeto é a oscilação entre a leitura das linhas (no sistema estrutural), da superfície (revelada na base dos funis), e do volume (mais presenta quando visto externamente). O que começa como uma leitura do volume revela, em última instância, um sistema de profundas cavidades espaciais através das quais um intrincado sistema estrutural se mantêm em movimento. Estas qualidades são acentuadas pela luz natural e artificial. A leveza do tecido produz mudanças de efeitos de luz de acordo com as condições lumínicas durante o dia.

O tecido se mostra, por vezes, translúcido, revelando uma rede estrutural por trás e, por vezes, opaco com dramáticas sombras destorcidas projetadas sobre as superfícies ondulantes. A iluminação da festa foi uma oportunidade de ir um passo além, usando gradientes de luzes coloridas para enfatizar as formas excêntricas dos funis.

Equipe de Projeto e Fabricação (Oyler Wu Collaborative): Dwayne Oyler, Jenny Wu, Mike Piscitello, Huy Le, Sanjay Sukie
Equipe de fabricação e Documentação (SCI-Arc): Sandra Reyes, Justin Tan, Jennie Sun, Dan Lu, Daniel Lee, Helena Yun, Noni Pettinger, Jonathan Bruen, Jocelyn Basseporte, Justin Kim, Vaishail Shah, Adam Fujioka, Arnold Kim, Melody Javahevian, Jacky Huang, Patrice Chang, Cody Miner, Shawn Rassekh, Bailey Shugart, Ryan Roark, Chuck Diep, Jennifer Diep, Cathy Qu, Elliott Freeman, Matt Pugh, Deysi Blanco, Stephen Rafferty
Local: SCI-Arc, Los Angeles, Califórnia, Estados Unidos
Engenharia Estrutural: Nous Engineering, Matt Melnyk
Produção do Vídeo: Luisa Martinez, Mike Piscitello, Patrice Chang, Adam Fujioka, Dwayne Oyler, Jenny Wu
.
.
.
.
.
.
.
source: archdaily

With the Southern California Institute of Architecture celebrating its 40th anniversary, the Stormcloud installation was designed and built by the office of Oyler Wu Collaborative, along with students of SCI-Arc, for the after-party of its April 2013 gala. Tasked with the challenge of revamping the existing Netscape pavilion, Oyler Wu Collaborative saw the project as an opportunity to take a completely different approach to the problem. By removing the ten miles of knitted ropes that once hung between the soaring steel trusses, the project was transformed both volumetrically and materially. More images and architects’ description after the break.

The previous two installations, Netscape and Centerstage were designed for the school’s graduation ceremonies in 2011 and 2012 respectively. This year, using a minimal amount of new steel elements and cable supports for the Stormcloud installation, a spandex fabric was stretched between the elements, giving the pavilion a new life and an unexpected volumetric presence.

Geometrically, the project involves a series of funnel-like forms that extend from the rectilinear canopy structure above to a series of rings that are hung from the columns at around eye level. In the original conception of the project, the rings were simple geometric loops, but this relatively straight-forward geometric approach presented a difficult problem in terms of fabric patterning.

At the heart of the problem was the dramatic difference in the circumference between the upper portion of the canopy and the lower rings. As a way of dealing with the problem, the eye-level rings were converted to more eccentric shapes made of a bent steel tubing. With the circumference of the eccentric shapes carefully sized to match the circumference of the upper canopy, the strategy effectively eliminated the need for patterning of fabric, while producing an undulating, curtain-like effect on the surface of the funnels.

One of the more striking features of the scheme is the oscillation between the reading of lines (in the structural system), surface (revealed at the base of the funnels), and volume (most present in the overall external view of the pavilion) . What begins as a reading of volume ultimately reveals a system of deep spatial cavities through which an intricate structural system moves in and out of view. These qualities are accentuated further by both natural and artificial lighting effects. The thinness and the lightweight color of the fabric produces a changing set of effects as natural lighting conditions change throughout the day.

The fabric is at times translucent with a ghostly network of structure revealed beyond , and at other times opaque with dramatically warped shadows cast across the undulating surfaces. The lighting for the after-party was an opportunity to take that one step further, using changing color gradients to highlight the eccentric forms at the bottom funnels.

Project Design and Fabrication Team (Oyler Wu Collaborative): Dwayne Oyler, Jenny Wu, Mike Piscitello, Huy Le, Sanjay Sukie
Project Fabrication and Documentation Team (SCI-Arc): Sandra Reyes, Justin Tan, Jennie Sun, Dan Lu, Daniel Lee, Helena Yun, Noni Pettinger, Jonathan Bruen, Jocelyn Basseporte, Justin Kim, Vaishail Shah, Adam Fujioka, Arnold Kim, Melody Javahevian, Jacky Huang, Patrice Chang, Cody Miner, Shawn Rassekh, Bailey Shugart, Ryan Roark, Chuck Diep, Jennifer Diep, Cathy Qu, Elliott Freeman, Matt Pugh, Deysi Blanco, Stephen Rafferty
Location: SCI-Arc, Los Angeles, California, United States
Structural Engineering: Nous Engineering, Matt Melnyk
Video Production: Luisa Martinez, Mike Piscitello, Patrice Chang, Adam Fujioka, Dwayne Oyler, Jenny Wu.