SOPHIA CHANG

София Чанг
صوفيا تشانغ
ソフィアチャン
Suspense

Sophia Chang suspense

source: dezeen

People could immerse themselves in a huge fabric cocoon at this interactive installation by architect and artist Sophia Chang.

Sophia Chang stretched huge sheets of Lycra around frames to create the network of tunnels and enclosed spaces through the interior of the Invivia Gallery in Cambridge, Massachusetts. The structure extended between different entrances and wrapped around the base of the gallery’s spiral staircase. There were also a handful of openings, which framed windows to the spaces outside. “The softened geometries of this expansive fabric insertion frame both people and their context, while confounding the experience of interior and exterior, wall and room, hiding and revealing places to be found and explored,” said Chang. The inside of the space was separated into two disconnected halves. Visitors could occupy either sides, meaning they could see the silhouettes of other people behind the dividing layer of fabric.

According to the designer, the experience was intended to represent the feeling of being on the other side of a wall to something unknown – an area known as poché.

“Here poché receives a more ambiguous reinterpretation,” said Chang. “What could be understood as a wall or reminiscent space from one vantage point, becomes an inhabitable room from another.”

Suspense is a recent architectural installation by Sophia Chang at the INVIVIA Gallery in Cambridge, Massachusetts. Allen Sayegh (co-founder of INVIVIA) and Ingeborg Rocker (co-founder of Rocker-Lange Architects) curated and sponsored the interactive installation, an unexpected fabric space that manipulates the architectural frame to blur the boundaries between inside and outside and piques the viewers’ awareness of their bodies in space. The softened geometries of this expansive fabric insertion frame both people and their context, while confounding the experience of interior and exterior, wall and room; hiding and revealing places to be found and explored. Upon entering the piece, both occupant and environment are estranged, creating greater awareness of one’s self, one’s relation to others, and relationships to one’s surroundings. The installation’s curved rooms are made from Lycra fabric that is suspended between rectangular frames, which capture moments of the original context and pull them into the suspended space. Visitors occupy both sides of the frames, creating playful interaction between those enclosed within the fabric and those outside.

Looking around, the smooth fabric surface breaks open to a view of an old stone wall, a glimpse of brick, a stair, or out to the street. The re-captured everyday appears distant and other.

The installation is conceived as multiple layers of poché. The term commonly refers to the space within walls, here poché receives a more ambiguous reinterpretation: what could be understood as a wall or reminiscent space from one vantage point, becomes an inhabitable room from another. The complexity of the curved forms precludes immediate understanding of the total piece and allows for the visitor’s perception of the space to shift as they continue to discover new places to sit, contemplate, walk, and watch within the gallery.

Neighbouring wall spaces are activated as people encounter each other through the fabric. The installation is an ‘open work’ (Umberto Eco) as it is not limited to a single reading or a predetermined range of readings but rather encourages multiple readings. With changes of light, occupation, and the flexing of the geometries, new realisations continuously become possible.
.
.
.
.
.
.
.
source: beautifuldecay

The work of architect and designer Sophia Chang, Suspense is a site-specific installation that blends the inner and outer environments of a gallery space. A recent graduate with distinction at Harvard Graduate School of Design, Chang created Suspense at Invivia Gallery in Cambridge, Massachusetts.
By pulling large sheets of Lycra between rectangular frames, her work creates an interactive, suspended environment which both blurs yet highlights the building’s pre-existing architectural features. Some rooms are completely explorable, while others remain visible yet restricted by the installation. Says Chang, ”The whole piece holds itself in shape under the tensile forces of being stretched without any extra pneumatic input – except perhaps the breeze flowing in and out of the two doors!”
.
.
.
.
.
.
.
source: nomadaq

Modificando la totalidad del espacio de la Invivia Gallery en la localidad de Cambridge. Una estructura dibuja una red formada por túneles que modifican su contorno al entrar en contacto con sus paredes.

Titulada Suspense la instalación en cuya elaboración se ha empleado lycra de alta resistencia de color crema. Serpentea suspendida a escasos centímetros creando la falsa percepción de que se alterado el entorno por donde apenas se puede conservar el equilibrio.

Firmada por la arquitecta y artista Sophia Chang, se trata de una instalación modal que pone en alerta los sentidos de sus usuarios, que se orientan en un escenario donde los elementos y estructuras espaciales se transforman en un recorrido en forma de laberinto.
.
.
.
.
.
.
.
source: ddarcart

Facilitando il senso di sconosciuto, ignoto, attraverso la sua inattesa manipolazione della cornice architettonica, “suspense” dall’architetto americano Sophia Chang è un’installazione interattiva presso la galleria Invivia a Cambridge, Massachusetts. Curata e sponsorizzata da Allen Sayegh (co-fondatore di invivia) e Ingeborg Rocker (co – fondatore di rocker-lange architects), l’installazione è costituita da geometrie di tessuto ammorbidito che confondono i confini tra interno ed esterno. Squarci del contesto originale vengono rilevati mediante rotture nel tessuto, mentre i visitatori occupano entrambi i lati del telaio, creando una interazione ludica tra i due lati. Concepito su più strati, ciò che si riferisce comunemente allo spazio all’interno delle mura, qui riceve una reinterpretazione più ambigua: quello che potrebbe essere inteso come un muro o uno spazio da un punto di vista, diventa uno spazio abitabile dall’altro.