TIJS ROOIJAKKERS

Otbo velo

TIJS ROOIJAKKERS

source: highlike

Kunstwerk: Het schilderij ‘het narrenschip’ van Jheronimus Bosch, inspireerde Tijs Rooijakkers tot het maken van Otbo velo. In het bootje op het schilderij zitten mensen opeen gepakt. Het lijkt alleen om hen te gaan en om dat moment. Het doet naar binnen gekeerd aan. Volgens Rooijakkers staat een boot symbool voor varen naar de toekomst. Daarbij laat je het verleden achter je. In de boot bevind zich het heden, het nu. Hij heeft de zaken omgekeerd. Door een boot doormidden te zagen en de voor en achterzijde aan elkaar te plakken, probeert Rooijakkers met zijn Otbo velo het verleden en de toekomst in elkaar te smelten zodat alles NU wordt. Een verliefd paar kijkt al varende niet elkaar verliefd aan maar naar de wijde onbekende wereld. s’Hertogenbosch, Bosch Parade, 2011.
Photograf: Tijs Rooijakkers
.
.
.
.
.
.
.
source: tijsrooijakkersblogspot

Tijs Rooijakkers schept ruimte door beelden te creëren die zich weinig aan lijken te trekken van de zwaartekracht of andere natuurwetten. In zijn installaties ballen verleden, heden en toekomst samen in een werveling van mogelijkheden. Vormen, lijnen, bewegingen die er als potentieel altijd geweest zijn, worden door Tijs uit ruimte en tijd bevrijd en zichtbaar gemaakt.
Het zijn uitingen van denkbeeldige abstracties, conceptuele en theoretische modellen. Tijs ziet deze als ruimteschetsen, procesverbeeldingen en vloeiende gedachten stills die hij met zijn gelaagde speelse en associatieve beeldtaal en uiterst intuïtieve werkwijze vorm geeft .
.
.
.
.
.
.
.
source: youtube

Door een boot doormidden te zagen en de voor en achterzijde aan elkaar te plakken, probeert Rooijakkers met zijn Otbo velo het verleden en de toekomst in elkaar te smelten zodat alles NU wordt.
Een verliefd paar kijkt al varende niet elkaar verliefd aan, maar naar de wijde onbekende wereld.
.
.
.
.
.
.
.
source: flickr

Volgens Tijs staat een boot voor varen naar de toekomst. Daarbij laat je je verleden achter je.
Door de boot doormidden te zagen en de voor- en achterzijde tegenover elkaar in de lucht te hangen,
probeert hij met zijn Otbo velo het verleden en de toekomst in elkaar te smelten zodat alles NU wordt.

Het mooi is dat deze boten ook nog echt kunnen varen. Ter plekke beschreef hij ook nog het beeld van een verliefd stel dat ana het roeien was. Alles om hen heen is dan mooi, valt op zijn plek in het NU. Prachtig!

A boat is a symbol for sailing into the future, leaving the past behind. Tijs Rooijakkers has turned this around. By sawing a boat in half and suspending the front and rear sides opposite one another in the air, Rooijakkers tries to melt past and present together.
.
.
.
.
.
.
.
source: tijsrooijakkersblogspot

Otbo velo. Een boot, als symbool, Je vaart de toekomst tegemoet en laat de geschiedenis, ofwel het verleden achter je en in het bootje is altijd het heden, Het Nu. Wat nu als ik dat bootje door de midden hak en de voormalige voor en achterzijde aan elkaar koppel; dan heb ik in het midden van het bootje (in de veronderstelling dat die nog drijft) het verleden en de toekomst en voor, achter en buiten het bootje het “Heden” . Dit komt meteen ook meer overeen met de werkelijkheid aangezien wij over het algemeen gezien veelal in toekomstplannen dan wel gebeurtenissen uit het verleden aan het denken zijn… en buiten ons is het heden volop aan het zijn.