Undercurrent architects

Leaf House Sydney

Leaf House is building that allows users to be inside and in-the-garden at the same time. It is a self contained cottage forming part of a coastal residence in Sydney; a Pavilion for experiencing Nature. The building integrates the environment and reflects qualities of the landscape: its canopy structure blends into the foliage; its podium base shapes the terrain. The design is characterised by curved copper roof shells resembling fallen leaves and a vine-like structural system channelling dynamic growth inside. Daylight filters through porous roof shells onto a podium deck and the open plan living areas. Views and reflections subtly modulate the surrounding garden through an enclosure of moulded glass. Private spaces offer introspection inside the sandstone podium buried in the terrain. The project entailed design and building roles as methods were improvised to achieve high technical complexity within cost constraints.

Kanlun Cen

岑侃倫
The Undercurrent

In the installation, the distorted image projected on the tabletop is reflected in the cylindrical mirror. While one sequence is distorted and reminiscent of a dreamlike state or the hazy inner workings of the mind, the other is clear and in proportion, which enables us to decipher the anamorphic image, thus to confront the “undercurrent” in our mind.

file festival