highlike

BALDOVINO BARANI

source: wannabemagazine

O Baldovinu Beraniju (Baldovino Barani) nećete puno saznati putem Interneta. Možda eventualno to da je francusko-italijanskog porekla i da trenutno živi i radi u Londonu. Međutim, forumi, blogovi i sajtovi koji se bave modnom fotografijom prepuni su editorijala iza kojih stoji potpis pomenutog Baldovinija.

Jedinstvenost, efektnost i upečatljivost njegovih fotografija deklarisali su ga kao jednog od najmorbidnijih modnih fotografa današnjice. Međutim, ”morbidnost” u Baldovinijevom slučaju dobija jednu drugu konotaciju. Ona je mešavina glamuroznih komada visoke mode, anoreksičnih manekenki vanzemaljskog lika, teške i specifične šminke i scenografije koja kao da je pretočena iz romana Stivena Kinga (Stephen King). Baldovinijevo poigravanje sa smrću, bizarnošću i nestvarnim je vrlo otvoreno i bez imalo pretvaranja i uvijanja. Posmatrač je vrlo direktno izložen zbunjujućim prizorima čija je svrha da oduševi lepotom skrivenom iza straha i gađenja.

Konstantnost u Baldovinijevim fotografijama prepoznaje se u njegovom izboru modela koji uvek čine izuzetno mršave devojke, specifičnih crta lica, i sa velikom mogućnošću transformacije. Zatim tu je vrlo često poigravanje sa pojavom običnih ljudi, koji na fotografijama deluju poput daška realnog u moru irealnog. Na kraju, tu su uvek grubi, nepristupačni i zapušteni predeli kao lokacije njegovih fotografija.

Berani ide dalje od oprobane i sveopšte prihvatljive definicije modne fotografije. U svojim editorijalima stvara bajkovite horor priče, stvorivši od sebe Tim Bartona (Tim Burton) modne fotografije. Zanimljivo je da fotografije ne gube na glamuroznosti i pored doze morbidnosti koja je nesumnjivo visoka.

Zaključak je jasan: fotografije nastale od ruku ovog čoveka ne ostavljaju ravnodušnim ni najskeptičnijeg, a ni najhrabrijeg posmatrača. Da li se radi o oprobanom receptu koji kaže da su seks, smrt i nasilje tri svari koje će najpre privući čovekovu pažnju, ili je ipak ovo delo fotografskog vizionara i genija, ostavljamo vama da prosudite dok uživate u našem izboru Baldovinijevih radova.