DAVID BATCHELOR

大卫巴彻勒

Magic Hour

source: villalarepubblicawordpress

Dat “omheenschijnen” is iets wat Batchelor in recenter werk vrij letterlijk gebruikt. Op die manier breidt het kunstwerk zich uit buiten het materiële.

De kelder van het GEM laat daarvan een aantal mooie voorbeelden zien. Het meest spectaculaire daarvan is Magic Hour. Het bestaat uit een stapeling van lichtbakken van waarachter gekleurd licht schijnt tegen de wand waartegen het werk staat opgesteld. Als in Talisman is er sprake van een soort standaard, in dit geval de lichtbakken, waar de kleur omheen schijnt. Maar nu gaat het om echt gekleurd licht, waardoor het werk daadwerkelijk veel ruimte nodig heeft om het licht uit te laten waaieren over de muur. Het materiële van de donkere lichtboxen en hun entourage van snoeren en het immateriële van het gekleurde licht houden elkaar hier in evenwicht.

Magic Hour, de titel van het werk, duidt er al op dat Batchelor ons iets wil laten beleven. Het is de magie die ’s nachts in de stad door gekleurd licht wordt opgeroepen. Wetende dat veel van dat licht een doel heeft (vooral reclame), voelen we ons er ’s nachts thuis bij. Maar wanneer dat licht bevrijd wordt van zijn betekenis en achter een groot donker bouwsel vandaan komt, valt het bijzondere, het magische, ervan op. Batchelor speelt daarbij volslagen open kaart. Duidelijk laat hij zien dat de magie eenvoudig teweeg wordt gebracht door wat stekkers in stopcontacten.
.
.
.
.
.
.
source: dickiewebbwordpress

Represented by Galeria Leme David Batchelor’s work plays with objects and light, although quite humorous there is also an uneasy undertone with some of his pieces. These works leave you guessing as to whether you have missed a moment or whether like a joke it is a joke about you.

His Found Monochrome series are what caught my eye at first as they seem meditative at first whilst your mind starts to wander and wonder as to what was here on this blank paper/billboard/sign?