Hyuntek Yoon

Hidden Gems

source: highlike

Work: Sangam was a last void in the northwest of Seoul until the 2002 World Cup became the critical catalyst to change this site. This abandoned area filled with waste was changed into an ecological park, Digital Media City, and World Cup Stadium. The site was the last piece of unproductive terrain in this area. Sangam’s remaining land must be returned to the citizens. Lots of existing projects related brownfield lands already showed how abandoned lands could be productive. The answer from more than 90% of projects was a park. A park is always a simple and persuasive answer, but it is not the right answer for this site. A park cannot create new productive value from the site, because Mapo Oil Reserve Base has special conditions. Most of all, the site is already surrounded by many parks. Thus, the site must produce another sort of value. The second condition is that the site is located in a new town development of northwest Seoul. This area lacks enough infrastructure for recreational and cultural activities, unlike other parts of Seoul. People who live in this area want new activities to enjoy their life, other than simply nature. The site is a perfect location to add new activities. As a new infrastructure for leisure, the site has great potential as a productive area for citizens. Based on these points, the project “Hidden Gem” has been developed from the following questions; how can five oil tanks be transform to embed recreational programs and how can multiple programs interrelate and operate with each other? There are five programs: opera theater, museum, Ferris wheel, climbing center, and a diving pool & spa. Each of these programs will be located on each of the oil tanks and operated by a main platform. In addition, the Necklace (the world’s largest spokeless Ferris wheel) will stand on the site as vertical landmark. People will be able to look out at Seoul’s skyline from the Necklace. Like handcrafted gems, the oil tanks will become productive spaces with new value through these diverse architectural interventions.
Photographer: Hyuntek Yoon
.
.
.
.
.
.
.
source: nooyoon

A Relic of the Industrial Era, The First Step To Change the Mopo Oil Reserve Base: International Idea Competition

Competition Entry
Designer : nooyoon by Hyuntek Yoon
Program: Cultural & Recreational Cluster
Location: Seoul, Korea
Year: August 2013
.
.
.
.
.
.
.
source: nooyoon

Hyuntek Yoon is an architectural designer. He graduated from Harvard University Graduated School of Design in 2012 with a Master in Architecture. Before attending Harvard GSD, he received a Master of Landscape Architecture degree from Seoul National University in 2008. He worked as an architectural designer at SOM New York in 2010, Ateliers Jean Nouvel in 2011, and Harvard University Office of Physical Resources & Planning during the fall of 2011. He found “nooyoon” in 2012. Hyuntek is currently a Junior Architect at Work Architecture Company, since October 2012.
.
.
.
.
.
.
source: designboom

transforming the mopo oil reserve base, south korean designer hyuntek yoon of nooyoon has created a cultural and recreational cluster on the site. located in sangam, north west of seoul, the abandoned area was previously filled with waste until the 2002 work cup which saw it turn into an an ecological park, digital media city, and world cup stadium. ‘hidden gem’ seeks to revitalize the last piece of waste-land for public use. the project is based on the following questions: how can five oil tanks be transform to embed recreational programs and how can multiple activities interrelate and operate with each other? there are five different programs in total: opera theater, museum, ferris wheel, climbing center, and a diving pool & spa. each of them will be located inside one of the tanks and operated by a main platform. in addition, the necklace – a large ferris wheel will stand on the site as a vertical landmark, offering views over seoul’s skyline. similar to handcrafted gems, the oil tanks will become productive spaces with a new sense of life through these diverse architectural interventions.
design diagram main platform the platform is the entrance to the foyer and is a communal space for everyone – it connects to the the opera theater, museum, necklace, climbing center, and diving pool and spa. the 200 meter long by 30 meter wide volume has an interior space of 8 meters high with large ceiling openings for daylight. the surrounding area also has the information center, offices, restaurant, classrooms, shops, and the vertical core to the parking lot and mechanical room and storage in the basement. the roof is covered by greenery as an extension from the mountain, providing another public exterior space. a natural sloping hill at the front is used for larger performances, markets and events.
opera theater: the new cultural hub features a theatre in one of the five oil tanks. the adaptation of the first tank on the west size into the fly tower of the ‘proscenium theater’ will see it used for a variety of performances. the vertically stacked space has a capacity of 1200 people and it also includes the back of house, offices, cafe, exhibition spaces, and small studios for artists and people.

opera theater:
museum: the museum is intended for temporary and permanent exhibitions, including ones about the history and environmental issues of the site, which is the last piece of the sangam area. using the structure of the oil tank the wall will be sliced vertically and horizontally and then reassembled with additional surfaces. a spiral ramp will function as the main method of circulation, creating a continuous space. an alternation between solid and glass walls, creates a sense of spatial rhythm through the juxtaposition of artificial light and natural light.
museum the necklace seoul is one of the only cities in the world that has no ferris wheel. the small mountain or hill in sangam is the perfect location for this giant structure. its geographical location provides a wide view of the seoul skyline. the surrounding area’s low profile emphasizes the verticality of the necklace as a landmark. its name, the ‘necklace’ refers to the fact that there are no spokes inside, making it the world’s largest spokeless ferris wheel. the base is located under the hill, and the overall the diameter is 180 meters, with the top elevation reaching 226.5 meters.

the necklace:
climbing center: two types of climbing walls and a fitness hall will provide new opportunities for dynamic activities at the site. the exterior wall has a 16 meter facade and is 105 meters wide. the maximum capacity of the climbing wall is approximately 200 people. the interior climbing wall has a 14 meter facade and the bottom is 65 meters wide with a capacity of 100 people. the climbing center is designed by adding surfaces inside and outside of the oil tank. slot windows between each wall bring natural light into the interior, while the rooftop is directly connected to the fitness hall.

climbing center:
diving pool: the repurposed oil tank becomes a diving pool with various square-shaped openings on the facade, creating a surrealistic atmosphere. measuring 21.5 meters in diameter and 27 meters deep, divers can experience extreme depths even in the city. on the ground floor, visitors and divers can enjoy the spa after diving to relax their body and mind. this facility is located directly after the climbing center, so climbers can also easily use this space before and after workout. the spiral ramp is coiled around the pool as the main circulation, and can also be used as a jogging track.
.
.
.
.
.
.
.
source: designbraincombr

Transformando gigantescos tanques de óleo vázios em lindas instalações, o designer sul coreano designer de Hyuntek Yoon, da Nooyoon, criou um “cluster” cultural e recreativo. Localizado em Sangam, noroeste de Seul, a área abandonada foi previamente preenchida por um parque ecológico, cidade de mídia digital e do estádio da copa do mundo.
.
.
.
.
.
.
.
.
source: 247freemag

จากแท็งก์บรรจุน้ำมัน Mopo Oil กลายมาเป็นแหล่งเรียนรู้ทางวัฒนธรรมและสถานที่พักผ่อนหย่อนใจแห่งใหม่ของชาว Sangam เมืองที่ตั้งอยู่ทางทิศตะวันตกเฉียงเหนือของกรุงโซล เดิมเป็นพื้นที่รกร้าง ไร้ประโยชน์ และเต็มไปด้วยขยะมาจนถึงปี 2002 จึงได้มีการปรับปรุงโฉมใหม่ให้กลาย

เป็น Ecological Park, Digital Media City และ World Cup Stadium สำหรับในส่วนสุดท้ายที่จัดว่าเป็น Hidden Gem จะถูกแบ่งออกเป็น 5 ส่วนหลักๆ คือ โรงละครโอเปร่า พิพิธภัณฑ์ ชิงช้าสวรรค์ หน้าผาจำลอง และสระสำหรับดำน้ำกับสปา ซึ่งแต่ละส่วนจะตั้ง อยู่ในแท็งก์น้ำมันเก่าทั้ง 5 อัน โดยได้ Hyuntek Yoon จาก Nooyoon มาช่วยออกแบบ คาดว่าหากโปรเจกต์นี้เสร็จเมื่อไหร่ จะกลายเป็นแลนด์มาร์กแห่งใหม่ที่ดึงดูดนักท่องเที่ยวให้เข้ามาเยี่ยม เยียนในปีละไม่น้อยเลยทีเดียว.
.
.
.
.
.
.
.
source: deconewsnet

Al transformar la antigua base de reserva de petróleo de MOPO, el diseñador surcoreano Hyuntek Yoon de Nooyoon, ha creado un centro cultural y recreativo en el sitio.

Ubicado en Sangam, al noroeste de Seúl, el área abandonada se había ocupado como repositorio de desechos, hasta que durante los trabajos para la copa mundial del 2002 se convirtió en un parque ecológico, una ciudad inteligente con medios digitales y estadio de la Copa Mundial.

La “gema oculta” pretende revitalizar el último pedazo de tierra con residuos para su uso público. El proyecto busca responder las siguientes preguntas: ¿cómo pueden los cinco tanques de petróleo adaptarse para implementar programas recreativos y cómo éstos se pueden interrelacionar para operar múltiples actividades? Hay cinco programas diferentes en total: Teatro de ópera, Museo, Rueda de la fortuna, Centro de escalada y una Piscina para buceo y Spa. Cada uno de ellos se encuentra dentro de uno de los tanques y es operado por una plataforma principal. Además, el collar – una gran rueda de la fortuna situada al pie del sitio como un punto de referencia vertical – brindará vistas del horizonte de Seúl. Similares a las gemas artesanales, los tanques de petróleo se convertirán en espacios productivos con un nuevo sentido hacia la vida a través de estas diversas intervenciones arquitectónicas.

La plataforma es la entrada al vestíbulo y es un espacio común para todo el mundo. Ésta se conecta con el teatro de la ópera, museos, el collar, el centro de escalada, y la piscina de buceo y spa. El área de 200 metros de largo por 30 metros de ancho tiene un espacio interior de 8 metros de altura, con grandes tragaluces en el techo para captar la luz del día. En los alrededores también se encuentran el centro de información, oficinas, restaurantes, aulas, tiendas, y el núcleo vertical que conecta el estacionamiento, la sala de máquinas y el almacén en el sótano. El techo está cubierto de vegetación como una extensión de la montaña, ofreciendo otro espacio exterior público. Una pendiente natural de una colina en la parte frontal se utiliza para grandes espectáculos, mercados y eventos.
.
.
.
.
.
.
.
source: habitatsustentable

En esta oportunidad, los planes llegan desde Sangam, noroeste de Seúl, donde el diseñador Hyuntek Yoon de la firma Nooyoon presentó una innovadora propuesta para convertir una exreserva petrolera en un centro recreativo y cultural. Conocido como Hidden Gems (‘tesoro escondido’), este concepto generado para el Concurso Intencional de Ideas ‘A Relic of the Industrial Era, The First Step To Change the Mopo Oil Reserve Base‘, busca revitalizar el área y crear un espacio público, reutilizando las instalaciones del lugar.

Cuando en 2002 Corea del Sur fue sede del Mundial de fútbol, esta zona abandonada y llena de residuos se transformó en un parque ecológico y un nuevo estadio para la Copa. Sin embargo, quedaron espacios sin utilizar, siendo terrenos baldíos que hoy deben devolverse a la comunidad. Mientras un noventa por ciento de las propuestas incluyen la creación de un parque para disfrutar de la naturaleza, Yoon pensó que lo ideal sería aprovechar las condiciones especiales que ofrece la reserva y desarrollar un área con otro valor agregado.

Teniendo en cuenta que la zona ya está rodeada de parques y que, a diferencia del centro de Seúl, carece de suficiente infraestructura para actividades recreativas y culturales, Hidden Gems busca llenar este vacío reutilizando los cinco tanques de petróleo que aún se encuentran en la zona. La propuesta es que cada una de estas instalaciones se vuelvan espacios públicos que sirvan para la educación y el esparcimiento, tales como un museo, un teatro, una rueda de la fortuna, un centro de escalada y una piscina para buceo y spa.

Según se indica desde Nooyoon, el complejo conceptual cuenta con una plataforma de uso común que, en un área de doscientos metros de largo y treinta de ancho, opera para la coordinación de los distintos espacios y contiene un centro de información, oficinas, restaurante, salones, tiendas y estacionamiento. Además, lo interesante de esta plataforma sería su techo, cubierto de vegetación , que podría servir para la recreación al aire libre.

El primer tanque, en dirección al oeste, funcionaría como teatro de usos múltiples, capaz de albergar a 1200 personas. En su exterior tendría una estructura vertical con oficinas, camarines, cafeterías y salas de exposiciones, entre otros espacios que vuelven al diseño más útil y eficiente.

El museo está pensado para exposiciones temporales y permanentes, que aborden temas como la historia, los problemas ambientales y la transformación positiva de esta zona de Sangam. En el interior, una rampa en forma de espiral permitiría circular los distintos niveles, alternando entre paredes de material y de vidrio que facilitarían la iluminación natural.

Por su parte, la rueda de la fortuna ubicada sobre el tanque central tiene como objetivo llenar un vacío de la ciudad, que hasta el momento no cuenta con este tipo de estructura simbólica y recreativa. Convirtiéndose en la noria sin radios más grande del mundo -con un diámetro de 180 metros y una altura de 226,5-, permitiría obtener increíbles vistas de Seúl.

Para los amantes de la acción, el próximo tanque está ideado como un centro de escalada, con dos paredes aptas para trepar la fachada de 16 metros y una sala de fitness para realizar otro tipo de actividades.

El último tanque albergaría una piscina de saltos de 21.5 de diámetro y 27 de profundidad, con aberturas en la fachada de apariencia surrealista. Mientras que en la planta baja se instalaría un spa, una rampa en forma de espiral bordearía la piscina, hasta llegar a su punto más alto para sumergirse y bucear.