highlike

Jacques Rougerie

Sea Orbiter

Jacques Rougerie  SeaOrbiter

source: taringanet

Un laboratorio flotante de 58 metros de altura, diseñado por el arquitecto francés Jacques Rougerie e inspirado en las ideas de Jean Jacques Cousteau, comenzará a ser construido este año. Está previsto que surque los océanos, la mayor aparte del tiempo sumergido, convirtiéndose en una plataforma de investigación marina que parece una fantasía futurista de Julio Verne. El proyecto SeaOrbiter es la pieza central del pabellón francés en la Expo 2012 de Corea del Sur, y ya ha aprobado las pruebas industriales y de diseño necesarias para su puesta en marcha.

Posiblemente el nombre del arquitecto francés Jacques Rougerie ocupe un lugar de privilegio en la historia de la investigación marina junto a otros de la talla de Jean Jacques Cousteau. O al menos lo hará si el proyecto que ha presentando hace más de una década y que todo parece indicar comenzará a ser construido antes de fin de año se convierte en realidad. Rougerie es el responsable del diseño del SeaOrbiter, un plataforma de investigación que tendrá 58 metros de altura que promete una nueva aproximación a la investigación oceanográfica. La mitad de esta estructura permanecerá sumergida mientras navega, lo que permitirá a un equipo de oceanógrafos recorrer los mares del mundo como si fuesen una versión moderna del Capitán Nemo imaginado por Julio Verne.

Jacques Rougerie comenzó a trabajar en el proyecto SeaOrbiter hace 12 años, y luego de recorrer el mundo buscando el dinero necesario para construirlo, parece que podrá convertir su sueño en realidad. Convertido en la pieza central del pabellón francés en la Expo 2012 de Corea del Sur, el SeaOrbiter ha superado exitosamente las pruebas industriales y de diseño necesarias para su puesta en marcha, y comenzará a ser construido antes de fin de año.

“Todos los detalles técnicos están resueltos, y hemos trabajado desde hace cinco o seis años para conseguir apoyo industrial e institucional. SeaOrbiter se ha convertido en un proyecto financiero real hace dos años,” dijo el portavoz del proyecto Ariel Fuchs. Se sabe que construir este laboratorio costará unos 43 millones de euros, provenientes de instituciones de la talla de la Agencia Espacial Europea (ESA). Estudiará los fondos y corrientes marinas, y se propulsará principalmente con energía proveniente de fuentes limpias y renovables. Todo parece indicar que será el Calypso del siglo XXI.
.
.
.
.
.
.
.
source: jacquesrougeriecompetition

The prizes of the Jacques Rougerie Foundation are meant to offer architects, designers, engineers, a unique opportunity to submit innovative architectural projects, based on emerging progress and a prospective vision (including design, engineering, urban planning, artistic culture …) that meet the current key issues for greater environmental, industrial and technological responsibility, and take into account the precepts of sustainable development, enabling the evolution of our society (innovative materials, techniques and fundamental advance in design, development, energy saving or natural resources, recycling…).
.
.
.
.
.
.
.
source: hghu

Találós kérdés: 51 méter magas, félig tengeralattjáró, félig óceánjáró, mégis úgy néz ki, mint egy űrhajó és egy UFO keresztezése, és tudósok laknak benne, mi az? 12 éve beszélnek róla, 6 éve publikálták a terveket, és idén októberben végre elkezdik építeni a SeaOrbiter névre keresztelt monstrumot, mely hivatalosan az óceán élővilágának megfigyelésére alkalmas platformként üzemel majd, de az előbb említett funkciók szinte mindegyikét ellátja.

Jacques Rougerie hajóépítész terve egy olyan hajó és tengeralattjáró keresztezése, amely úgy van jelen az óceánon, hogy közben a lehető legkevésbé zavarja annak normális életét. A hajón használt áramot napelemek és szélerőművek, valamint a hullámok segítségével állítanák elő, a mozgását pedig az áramlatoknak köszönhetné, csak kivételes esetben használnák a bioüzemanyaggal működtetett motort. Az áramlatok alapján megtervezett pályáját két év alatt járná be a SeaOrbiter, amely idő alatt a fedélzeten élő tudósok kutatásának színhelye lehet.

A SeaOrbiter nem véletlenül néz ki úgy, mint egy űrjahó; a francia hajóépítész a terveket a NASA közreműködésével készítette el. Az 51 méter magas hajó kétharmada víz alatt van, ahonnan az óceán élővilágát közvetlen közelről, huzamosabb ideig meg lehet figyelni. A hajó testében elhelyezett lakószobákban 18 tudós élhet kényelmesen a kutatás hosszú ideje alatt, pihenésképp pedig a víz fölé nyúló kilátóteraszról a nyílt óceán látványát élvezhetik.

Az óceánok a Föld felületének mintegy kétharmadát lefedik, és az élővilágunk 80 százaléka itt található. Nem is kérdés tehát, miért nagyon fontos az óceánokkal kapcsolatos kutatás. Rougerie szerint a SeaOrbiter alapvető eszközzé válhat a világ óceánjainak tanulmányozásában, valamint a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatásokban is hasznos lehet – ugyanis a Földön kibocsátott szén-dioxid mintegy negyedét természetes vizeink nyelik el.

Mielőtt azt hinnénk azonban, hogy Rougerie találmánya példa nélküli, meg kell ismerkednünk az úgynevezetett Flip Ship-pel. Az amerikai tengerészeti hivatal tulajdonában lévő, a Scripps Óceánográfiai Intézet tengeri laboratóriuma által működtetett hajó az óceán fizikai tulajdonságainak tanulmányozására szolgál. Vízszintes helyzetben akár hétköznapi teherhajónak is nézhetnénk, de ennek a hajónak az egyik vége elsüllyeszthető, így a test függőleges helyzetbe állítható. Ilyenkor a teljes 108 méteres hosszból csak 17 méter látszik ki a vízből, és ezen a részen a hajóorr merevítését szolgáló keresztbordák vízszintes járófelületként működnek. A víz alatt lévő 91 méter teljes mértékben stabilizálja a hajótestet, mely így már nincs kitéve a hullámok mozgató hatásának. A hajót bármikor újra vízszintes helyzetbe tudják állítani úgy, ha az alsó végében lévő tartályokba sűrített levegőt fújnak, így tovább vontathatják a következő kutatási helyszínre. A FLIP-et a Gunderson testvérek tervezték, és 1962-ben készült el.

Ariel Fuchs, a SeaOrbiter projekt kommunikációs vezetője elmondta: “Az esetleges technikai problémákat megoldottuk, az összes szükséges modellezés megvolt. A kellő ipari és szervezeti támogatás már öt-hat éve mögöttünk van, és az utóbbi két évben az anyagi támogatás is megoldódott.” Mostanra a mintegy 52 millió dolláros költségvetés is a helyére került, így a tervek szerint az építést már idén októberben megkezdik. Rougerie szerint ez a befektetés bőven megtérül majd, nem is beszélve a természet és az emberiség szellemi profitjáról. Jacques Rougerie terve, ami 12 éve még csak egy vad ötletnek tűnt, és mindenhol elutasítást kapott, mostanra beérett. Talán jövőre már nem csak a látványterveket tudjuk majd bemutatni róla.
.
.
.
.
.
.
.
source: forumsroro44net

شغلت الحياة البحرية والمحيطات فكر الكثير من العلماء،

لكن صعوبة الدراسة في الأعماق السحيقة جعل العلماء يبحثون عن وسيلة متطورة

تمكنهم من دراسة المحيطات طوال الوقت دون توقف،

وهو ما دفعهم إلى توفير تمويل يصل إلى 43 مليون دولار (ما يعادل 161.3 مليون ريال)

لصناعة سفينة مدارية يمكنها أن تجوب المحيطات دون توقف.

بعد 12 عاما من طرح فكرة بناء سفينة أبحاث تحمل اسم “SeaOrbiter”

تجوب المحيطات لدراسة الحياة البحرية أصبح من الممكن تنفيذها بعدما تم جمع التمويل اللازم لبنائها

وحل كافة المشكلات التقنية التي كانت تواجه تحويل الفكرة إلى حقيقة.
السفينة البحثية التي قام بتصميمها المعماري الفرنسي جاك روجير

ستسمح للعلماء بالتجول في قاع المحيطات ودراسة الكائنات البحرية والظروف التي يعيشون فيها،

وهي مكونة من جزئين الأول فوق المياه كسفينة والثاني أسفل الماء ويعمل كغواصة.
وسيبدأ بناء السفينة البحثية قريبا خاصة أنها حصلت على دعم الوكالة الأوروبية للفضاء، وفقا لما ذكر موقع “geeky-gadgets”.
.
.
.
.
.
.
.
source: ciclovivo

O navio SeaOrbiter projetado para observar a vida marinha e a interação entre o oceano e a atmosfera não é mais uma ideia futurística. Isso porque, finalmente, o projeto conseguiu financiamento e agora será construído.

O SeaOrbiter será uma espécie de laboratório de pesquisa flutuante que analisará aspectos da vida oceânica. A ideia do navio partiu do arquiteto marinho Jacques Rougerie, que desenvolveu o projeto com inspiração de grandes exploradores do oceano. A pretensão é deixar que ele seja levado pelas correntes e tenha vida útil de 15 anos.

Serão investidos 52,7 milhões de dólares na construção do navio. Em troca, espera-se que o laboratório colete muitos dados sobre o aquecimento global e biologia marinha ao redor do planeta.

De acordo com o projeto, o SeaOrbiter medirá cerca de 50 m de altura. Porém, mais da metade do veículo ficará abaixo da superfície, como um submarino. Isso porque é preciso estabilizar o navio e, nesta condição, ele fornecerá diversos tipos de sistemas de coleta e ferramentas úteis para estudos atmosféricos e subaquáticos.

Há 12 anos o projeto foi idealizado apenas como conceito. Agora com a ajuda de financiadores ele sairá do papel. Entre os patrocinadores estão a oceanógrafa Sylvia Earle, o ex-administrador da Nasa Dan Goldin e o astronauta Jean-Loup Chrétien. O SeaOrbiter também tem o apoio da Agência Espacial Europeia e de outras organizações industriais.

Além de o equipamento trazer importantes contribuições para a comunidade científica, ele ainda é sustentável, pois combina energia eólica, solar e biocombustível. Já foi concluída a fase de design industrial e a previsão é que ainda em outubro deste ano construção seja iniciada.
.
.
.
.
.
.
.
source: nedvizhkasu

Исследование SeaOrbiter — Sci Fi океанское футуристическое судно все еще находится в концептуальной разработке. Дизайн Jacques Rougerie (французский архитектор) ожидал воплощения своей мечты 12 лет. Инвесторы и потенциальные спонсоры сообщили что строительство дома-судна будут завершены в течение мая 2013 года.
.
.
.
.
.
.
.
source: laplanetebleue

SeaOrbiter est une nouvelle aventure humaine créée par Jacques Rougerie au service de la Planète.
Elle s’inscrit dans l’histoire des grandes explorations de notre univers, conduites par d’illustres prédécesseurs et grands aventuriers : Jules Verne, Jacques-Yves Cousteau, Jacques Piccard…