highlike

MAURICE BOGAERT

Exhibition by Maurice Bogaert, in De Service Garage, Amsterdam, January 2014

Exhibition by Maurice Bogaert, in De Service Garage, Amsterdam, January 2014

source: voordekunstnl

Vorig jaar maakte ik de installatie Het Wezen van de Stad, een werk over de stad als protagonist. Over de stad als organisme; de stad als een beest, met de gebouwen als haar organen. En de mensen; de luizen in de pels, de piskijkers die het wezen proberen te doorgronden.

Het Wezen van de Stad is een installatie over de filmische kwaliteiten van de stad. De constant ademende en veranderende stad, in een eeuwig durende transitie, een zich eeuwig herhalende (film) sequens van slopen, bouwen, afbreken en weer opbouwen.

Vier sterren gaf het Parool, “(…)een prikkelend gesamtkunstwerk vol beeldende kruisverwijzing, cinematografisch haast. (…)Een waanzinnig totaaltheater, fascinerend en inspirerend”, schreef Trendbeheer.

Tijd voor meer, tijd voor een live versie dacht ik.

Het Wezen van de Stad (Alive!) zal het midden houden tussen een installatie, een voorstelling, live cinema, een hoorspel en een theatraal concert.

Voor dit project werk ik samen met muzikant Roald van Oosten – die u misschien wel ooit op Pinkpop zag met zijn band Caesar, of kent van de soundtrack van de van Waveren Tapes – en met Klaas Postmus, acteur met de mooiste vertelstem van Nederland – die u misschien zag of hoorde in voorstellingen van de Ponies of misschien zag u hem spelen in de voorstelling het Fundament op Oerol –

Samen, Roald, Klaas en ik, maken we Het Wezen van de Stad (Alive!) Een spannend project, een cross-over tussen de verschillende disciplines die samen gaan komen in één filmische totaal ervaring.

Op dit moment herschrijven we de tekst, maken we de soundscapes, componeren muziek, repteren de voice over, bouwen en verbouwen we de installatie.

Over het IJ Festival ondersteunt de ontwikkeling van Het Wezen van de Stad (Alive!) en ook de verhuurders van alle apparatuur (projectoren, versterkers, mircofoons) die we nodig hebben voor de live versie zijn zeer behulpzaam.

We zijn er bijna, maar voor het kunnen maken van Het Wezen van de Stad(Alive!) kunnen nog een laatste financiële impuls gebruiken.
.
.
.
.
.
.
.
source: mauricebogaertnl

Het Wezen van de Stad is a work about the city as the protagonist. The city as an organism; the city as a beast, with its buildings as its organs and the people the gadflies, the quack doctors trying to define the being, interpret the beast.

Het Wezen van de Stad is a work about the cinematic qualities of the city. A breathing and constantly changing city. A city in a perpetual transition, an ever repeating (movie) sequence of demolition, construction, tearing down and rebuilding. Het Wezen van de Stad is a fusion of an installation, live cinema and written text.
.
.
.
.
.
.
.
source: mauricebogaertnl

For a couple of years now I’ve been developing a series of works that engage, each in different ways, with what I propose to call filmic architecture. In these works, I explore the relationships between scale models, sets, architecture, and the moving image. Starting point is was the question: would it be possible to do a remake of a film, let’s say Ridley Scotts Alien, with a set that would allow one to do so in one single shot? How to translate the combination of spaces, montage and shifts in size and angle as we see them in the film into the actual spatiality of a set that would allow one to shoot the film in a single continuity without the cut and paste of montage? This brought me to the idea of the Morphed Set as both a potential plan for a work and an intellectual exercise or figure of thought. Sometimes my works are extremely large “walkthrough INSTALLATIONS” – at other times, they are infinite small scale models and prototypes.
.
.
.
.
.
.
.
source: dordtyartnl

Maurice Bogaert (1975, Heerlen) studeerde, van 1997 tot en met 1999, aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. In navolging hierop volgde Bogaert, van 1999 tot en met 2001, een opleiding aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Sinds zijn afstuderen heeft Bogaert deelgenomen aan diverse tentoonstellingen en heeft hij diverse subsidies en prijzen toegekend gekregen. Naast zijn kunstenaarshap is Bogaert vanaf 2006 docent kunstgeschiedenis aan de Theaterschool in Amsterdam.