McBride Charles Ryan

Monaco House

McBride Charles Ryan Monaco House

source: architimeru
Это новое 4-этажное здание расположилось в пешеходной зоне (Ridgway place) на востоке центрального делового района Мельбурна. Достопримечательность этого места – историческая стена Melbourne Club и раскидистые платаны в его саду, ветви которых аркой накрывают улицу.

На первом этаже здания расположились кафе, на двух следующих – офисы инвестиционных компаний и благотворительных организаций. На верхнем этаже – небольшая приемная, отданная в распоряжение почетного консула Монако.

Централизованная застройка города практически всеми воспринимается негативно. Считается, что из-за этого снижается качество жизни горожан и исчезает архитектурное разнообразие. Сейчас в городе, даже при застройке больших площадок, пытаются вернуться к утраченному в Мельбурне урбанизму. Несмотря на это, Monaco House – здание исключительное. Ведь одного желания мало – на все нужны деньги. А желающих тратится сверх необходимого не так много.

Заказчик этого здания, можно сказать, впервые обратился к современной архитектуре. Он – большой поклонник дизайна машин и катеров из-за законченности их формы. Именно в этом – форме, материалах и методике конструирования – они с архитекторами нашли точки соприкосновения, фундамент для будущего сотрудничества.

Рабочие пространства прекрасно освещаются естественным светом. На окнах установлены жалюзи с электроприводом. На открытых балконах сотрудники могут отдохнуть от офисной рутины и подышать свежим воздухом. Здание оснащено системой “green roof”, которая, кроме функций прогулочной террасы, еще отвечает за микроклимат внутри здания, сбор и вторичное использование дождевой воды.

Сложная геометрия и материалы – армированный стекловолокном цемент – потребовали от архитекторов масштабного использования современного ПО для 3D моделирования. Это один из тех проектов, где возможности компьютерных технологий позволили максимально усложнить форму, сделав ее поистине впечатляющей.
.
.
.
.
.
.
.
source: architravel
This is a new 4 storey building located in a largely pedestrian lane (Ridgway place) at the East end of Melbourne’s CBD. Dominant in the lane is the historic Melbourne Club wall and the gigantic plane trees emanating from the Melbourne Club Garden which arch over the diminutive lane. The site with dimensions of 6.1 m in width and 17m in depth and a foot print of 102.5 sqm is a postage stamp.
Our brief was to provide a ground level entry and café, followed by two levels of office tailored for the Proprietors Investment and Philanthropic Organisation. The top level contains a small reception area primarily for official functions associated with the client s role as Honorary Consular of Monaco.
Monaco House, Melbourne – Australia, McBride Charles RyanThe process of the Aggregation of the Melbourne s allotments is now almost universally seen as a process which diminishes urban quality and diversity. There is now an earnest attempt, even in large block developments, to reintroduce fine grain urbanism that has been lost to the city. This project is rare; despite renewed respect of fine grain urbanism there are few willing to make the significant investment that this type of building entails.
This was this client s first foray into what may be considered contemporary architecture. Despite this inexperience, our client had a love of the design of cars, boats (particularly early 20C) and finely crafted objects. He bemoaned the loss of shape in the contemporary world. It was in the area of shape, craft and material that the architect and client found our common ground.
Monaco House, Melbourne – Australia, McBride Charles RyanTo meet cost constraints building elements had to be structured around crane sizes, and crane sizes around turning circles. Much of the external is pragmatic and unremarkable. It is in the 2 metre frontage zone where for many months we explored and discussed the nuances of composition. We wanted the building to be both abstract and awash with imagery. We looked at the plane trees, the gothic, surrealism, the heraldic, deco and the Prague cubists. We wanted the building to be above all else something that amplified its miniature urban grain and enriched the pedestrian experience of the city.
Within the office large apertures to the West are well shaded by deep balconies and the adjoining plane trees.The workspace has good natural light and cross ventilation. Exposed windows have electronically controlled external blinds. Outdoor balconies provide areas of release from the office desk. The -green roofscape- is a similar space but also adds additional insulation to the upper floor. Water is harvested and stored in the stairwell. Fixtures are selected for their low energy and water usage. There is a heavy emphasis on insulation with a combination of closed cell Styrofoam, air cell and bulk insulation reducing reliance on conditioned air.
Monaco House, Melbourne – Australia, McBride Charles RyanFrom a technical point of view the complex geometry and use of such materials as Glass Reinforced Cement and its structural support demanded sophisticated use of 3d software and integration of those techniques with the off site production. This project may have brought us a small step closer to the ideal where our CAD software can integrate with production and enhance diversity, complexity and apparent craft without large cost impost.
.
.
.
.
.
.
.
source: architecture-mag
The Monaco House is a unique commercial project that was designed by the McBride Charles Ryan team of architects in Melbourne, Australia. It is a four-story building with a café on the bottom level and offices that fill the following two floors. The top floor is being used as a small reception area for the firms client to fulfill his duties as Honorary Consul of Monaco.

The offices are also joined with large and deep balconies that not only bring a cool shade the floor below, but also provide a perfect area for workers to have a place to relax and take breaks from their office work without having to leave the building. From the lively balcony you can also see views of the historic Melbourne Club wall that runs down the length of the pedestrian lane with large trees protruding over the wall from the beautiful Melbourne Club garden.

The architects and designers of this building, including Robert McBride and Debbie-Lyn Ryan worked closely together with the client to not only maintain the budget and space constraints, but to also maintain the clients vision in regards to his love of contemporary design and his passion for the design of cars, boats and finely crafted objects from the 20th century.

The dimensions of the building also made up a large part of the designers story in creating this unique style of architecture. They had a rather small amount of room to work with, a site area of 102.5 m2, and in an effort to meet cost constraints, they had to design the building in a way that would allow it to be almost entirely built using the specific crane sizes and the cranes range when turning around in circles. Many months were spent putting the whole project together in a way that the construction of the building would be possible and compatible with the architects final composition.
.
.
.
.
.
.
.
source: tecnohausblogspot
La casa Mónaco, diseñada por Mcbride Charles Ryan y ubicado en Melbourne, es un edificio de 5 niveles que alberga en las plantas superiores la embajada de Mónaco y en su plana baja un café. el inusual diseño facetado de sus fachadas rompe con la arquitectura de la zona.

Destaca la fachada, con los balcones y los ventanales que hacen que haya mucha luz natural entre al edificio.
El estudio McBride Charles Ryan buscó en este edificio integrar el urbanismo de
la zona con la arquitectura contemporánea.

Desde un punto de vista técnico, la complejidad de la geometría y el uso de materiales como el vidrio y el cemento reforzado, exigió el uso de sofisticados
software 3D.