highlike

RITA GÓBI AND RYUJI YAMAGUCHI

vibration

Rita Góbi and Ryuji Yamaguchi vibration

source:gobiritahu
A collaboration between Rita Góbi (HU) and Ryuji Yamaguchi (JP), Vibration is a physical poetry of the live body that explores attraction and repulsion, and irregular rhythm. Burning in the colors of red and orange, and trapped within a circular magnetic field, two figures vibrate in tension until the heart tears apart.

“Life can be described as a circle. Beyond the language of the art of painting or mathematics, life can also be portrayed through the language of dance, as Vibrations by Rita Gobi and Ryuji Yamaguchi clearly proves” – Péter Kovács in Táncművészet; find the full article here.

Vibration premiered in Budapest, Hungary in February 2018. Góbi and Yamaguchi began collaborating on the work in the summer of 2016 at OMI Dance Residency in the United States.

Choreography and dance: Rita Góbi and Ryuji Yamaguchi
Music: Dávid Szegő
Lighting design: Pavla Beranová (CZ)
Costume design: Katerina Csomor
Creative producer: Ágnes Bakk
Production assistant: Liliána Maros
.
.
.
.
.
.
.
source:jegyhu
Góbi Rita és Ryuji Yamaguchi közös koreográfiájában az élő, eleven test fizikai költészete – ’időmérték’ szerinti mozgása (vibrációja) – lesz látható, érzékelhető. A két alkotó 2016 nyarán az amerikai Omi Dance Residency programjának keretében talált egymásra, és már akkor elhatározták, hogy közösen fognak alkotni. Két alak: piros és narancs színekben izzik, vonzzák, taszítják egymást, miként a bolygók is egymással vibrálnak egy kör alakú mágneses mezőben. Kettéhasadt szív az univerzumban.

Góbi Rita táncművész, koreográfus, tanár, társulata 2006 óta van jelen a kortárs tánc, performance és színház világában. Vajdaságban, Újvidéken született, a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett klasszikus balett szakon, később mesterdiplomát szerzett, mint koreográfus és táncpedagógus. Kétszer nyerte el a Fülöp Viktor-ösztöndíjat, 2015-ben pedig az Évad Legjobb Táncosnőjének választották.
Pályájára nagy hatással van, hogy tagja volt a Pécsi Balettnek, hogy az Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ösztöndíjasa volt, valamint szabadúszó táncművészként dolgozott Bozsik Yvette, Szabó Réka, Pataky Klára, Réti Anna, Gergye Krisztián koreográfusokkal, és a Belgrádi Theatar Mimart, a Finn PerformanceSirkus, a Természetes Vészek Kollektíva, a Duda Éva Társulat és az Andaxínház társulatában. Jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola tanára.
Több táncfilmet is forgatott, karakterszerepekre filmes megkeresések is adódtak pl. Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című filmjében.

Koreográfia&tánc: Góbi Rita és Ryuji Yamaguchi
Zene: Szegő Dávid
Világítástervezés: Pavla Beranová
Jelmez: Csomor Katerina
Kreatív producer: Bakk Ágnes Karolina
.
.
.
.
.
.
.
source:somogyirekahu
A koromfekete semmire tapadni, a látható, kimondható, eltáncolható világ pereméig érni el. Neki neki nekifeszülni, teljes testtel..
Csakis ebben a tökéletes lemeztelenedésben, ebben a kétségbeeséseken túli önfeladásban van remény társra lelni, ennél előbb csak ütközünk, felkarcoljuk egymást, vagy még olykor azt sem. Csak e helyen, már mindentől távol, amit tudunk, és olyan de olyan közel ahhoz, amiről végre semmit sem. Persze a nászunk itt sem tart örökké. De kinek kellenek időbe írt szavak?

Végre itt van egy másik, aki majdnem, mintha én.. Mellette megváltozik a tér, a levegő sűrűbb lesz, lüktet-lüktet a nagy semmi, mely ha felemeled a fejed, kék, kék, kék. Közöttetek pedig még kék se, semmi se. Ott van, de nem látni, megfogni meg pláne nem lehet, mégis mindennél jobban jelen van. Vibrál, dobban, él. Na jó, létezik. Magasfeszültséggel pulzál. A szerelem szó is eltakarja.
Egyszerre húz magához irdatlan erővel, de tol is a messzi távolba el, esélyed sincs a közelében megnyugodni. 40 percig lélegzet-visszafojtva figyeled, olykor olyan sok, és túl nehéz, csak a végét várod. A lehetetlennel kelni nászra, egymást akarni. Átbújni egy másik testbe, mintha zselén hatolnánk át. Itt minden ugyanabból az anyagból van. Csak a fény törik meg így és úgy, hol piros hol meg narancssárga, az egyik úgy sejlik fel, hogy férfi, a másik, meg mint nő. Egymást vágyják, örvénylő, gyilkos szenvedéllyel. Szinte ölre mennek ezért. Miközben lüktet a lüktet a nagyon semmi.

Próbálják egymást minden oldalról megközelíteni, de végül sehol sem lelnek bejáratra. Levegőt kell venni egyedül is, a közös tánc ketté válik, hogy a felek a maguk szólóját járják el, de már teljességgel átitava a másiktól. Hiába mennek a világ ellentétes csücskeibe, itt a fehér talajú színpad két végébe el..De ebben a két irányú magántáncban mégis mennyivel inkább együtt vannak, mint a páros táncban valaha.
.
.
.
.
.
.
.
source:nataliemu
「Vibration 震動」はハンガリーのダンサー、リータ・ゴービと、ヨルダン在住の山口竜樹がコラボレートする作品。チェコの照明デザイナー、パヴラ・ベラノヴァが手がける空間の中で“躍動の陰と陽”を表現する。本作はハンガリーで初演され、今回が日本初上演となる。上演時間は約40分。なお公演終了後には、出演者によるアフタートークが行われる。