highlike

Malou Verharen and Ferdinand Sebastiaan Hartgers

MALOUSEBASTIAAN

source: mandyreptumblr
Malousebastiaan is een label die gestart is in 2008 door Malou Verharen en Ferdinand Sebastiaan Hartgers. Beiden afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht. Het designerduo is opzoek naar een plek zonder grenzen.Een plek met meer progressie dan de samenleving van tegenwoordig. Een plek dat ons doet denken aan het heelal. Wij willen graag beweging en bewegingsvrijheid creëren. Wij zoeken naar deze beweging door een gepaste afstand te nemen en te zoeken naar obscure grenzen.
.
.
.
.
.
.
.
source: dmhorgil
Designers duo. Born in 1982 and 1983. Resides in the Netherlands.
Malousebastiaan uses the most earthly of ‘natural’ materials such as silk, wool and leather, the latter boiled into shape over molds, and each piece is hand dyed with similar intensity. Malou Verharen and Ferdinand Sebastiaan Hartgers started their women’s label malousebastiaan in 2008 during their graduation year at Utrecht School of the Arts. Their outlandish yet ultra feminine aesthetics, and their rather conceptual as much as artisanal approach to fashion got them noticed right from the start; malousebastiaan was invited to show during both 2009 editions of Amsterdam International Fashion Week. Malousebastiaan made their debut in front of the Dutch fashion set at the highly regarded C’est BRILJANT show on February 1st 2009, as one of the selected young fashion talents to host the latest eyewear trends. In the next edition of AIFW, malousebastiaan starred at the prestigious Lichting 2009 show, competing for the G-Star Raw Talent Award amongst the very best of Dutch fashion academy graduates.
.
.
.
.
.
.
.
source: dancenl
Na een beetje heen en weer gemaild te hebben, stond de afspraak vast: op een zonnige ochtend werd een interview met designerduo Malousebastiaan gepland. Dit duo, bestaande uit Malou Verharen en Ferdinand Hartgers, studeerde in 2009 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Hierna volgden publicaties in vele tijdschriften, shows tijdens de AIFW en exposities in binnen- en buitenland.

Aangekomen op de Klarendalseweg 134 in Arnhem, staat de deur al open. In dit mooie pandje op de hoek is de winkel/showroom van Malousebastiaan gevestigd. Een mooie, lichte ruimte waar volgens Malou en Ferdinand nog genoeg aan moet gebeuren. Ondanks dit gegeven ziet het er al erg leuk uit en krijgt Dance.nl een voorproefje van de nieuwe AW11 collectie.

Malousebastiaan
Malou en Ferdinand hebben beiden een Mbo-opleiding gevolgd in Zutphen, waarna zij een toelatingstest deden aan de HKU. Beiden werden zij aangenomen en kwamen bij elkaar in de klas. Dit was het begin van een mooie samenwerking, die door de jaren heen is gegroeid tot een interessant modelabel. Malou was altijd al met mode bezig, op de basisschool maakte zij al eigen kleding. Voor haar was het een logisch vervolg om een opleiding te gaan volgen in de mode. Daartegenover staat Ferdinand, net zoals bijna elk klein jongetje wilde hij profvoetballer worden. Aangezien dit het toch niet helemaal werd is hij fulltime in een kledingzaak gaan werken, waarna hij besloot om ook toelating te gaan doen aan de HKU.

Ferdinand en Malou studeerden samen af met een collectie bestaande uit zwierige kledingstukken van mooie, lichte, vaak doorzichtige stoffen, gecombineerd met leren uitstulpingen. Hiermee maakten zij hun debuut in de modewereld, met vele gevolgen van dien. Nog voordat de afstudeershow een feit was, werd de eerste show al gegeven tijdens de AIFW. Ook Lidewij Edelkoort liep meteen met het duo weg. Hierna kwam de lichting, meerdere shows, exposities in binnen- en buitenland, waarna dit jaar de winkel/showroom officieel zal worden geopend. Het is de bedoeling dat hier per jaar twee seizoenen zullen worden verkocht. Kenmerkend voor de collecties van Malousebastiaan is het gevoelige stofgebruik, de mooie kleuren en het oog voor detail.

Met een tripje Düsseldorf eind juli en Kopenhagen in augustus, zijn Malou en Ferdinand nu druk bezig om hun collectie af te krijgen. Wat er al te zien was, zag er mooi uit: fijne stofjes, mooie prints en een muur vol met inspiratiemateriaal. Malousebastiaan gebruikt natuurlijke materialen, veel zijde en ze verven de stoffen zelf . De zelf ontworpen prints die vervolgens zijn uitgegutst geven een mooi resultaat. Malou en Ferdinand doen veel dingen samen, maar ieder heeft toch wel zijn eigen dingen die automatisch door hem of haar worden gedaan. Zo zorgt Malou over het algemeen voor de patronen en het handwerk, waarnaast Ferdinand de contacten onderhoudt. Samen experimenteren zij om een mooie collectie tot stand te laten komen, er wordt inspiratiemateriaal verzameld waaruit silhouetten ontstaan en als laatste worden de kleuren bepaald. Er wordt geschetst, geplakt, ‘beeldgehouwen’ op de pop en vormen worden geplaatst. Het begin van een nieuwe collectie die we binnenkort mogen bewonderen.

SS11 collectie
De SS11 collectie waarmee Malou en Ferdinand momenteel bezig zijn is voortgekomen uit onderzoek naar verschillende culturen. Deze culturen, uit verschillende landen, dienen als inspiratie om het proces op gang te zetten. Hele ladingen beeldmateriaal zijn de grond voor silhouetten, schetsen en het toegepaste kleurenpalet. In het vooruitzicht een multicultureel geïnspireerde collectie, in mooi natuurlijk materiaal met een gedetailleerde afwerking.

Malou en Ferdinand hebben beide super veel met muziek. Er zit nog een klein verschil in de graad hiervan, zo geeft Ferdinand aan meer van Coen & Sander te zijn. The Doors, Gonjasufi, Defendra, Anthony and the Johnsons, Philip Glass en Wolfgang Amadeus Mozart zijn een paar voorbeeldjes waar vaak naar wordt geluisterd door dit duo. Voor de shows wordt er altijd gezocht naar muziek die geen herkenning oproept, wel iets toevoegt, maar niet te vaak op de voorgrond komt.

Toekomstbeeld
Malou en Ferdinand hebben in korte tijd veel bereikt en veel tot stand laten komen. Ze genieten van alles wat ze meemaken, in het speciaal alles wat voor het eerst plaatsvindt. Iets nieuws, bijvoorbeeld een eerste publicatie is erg speciaal, maar omdat je zo druk bent moet je ook snel weer verder en kun je er niet te lang bij stil blijven staan. Beiden willen ze graag zichzelf blijven en in veel winkels hun collectie gaan verkopen. Ferdinand zou ook graag een eigen parfum produceren en een schoenenlijn. Momenteel vindt er in Japan een expositie plaats van de SS10 collectie, deze kunnen we eerst nog even bezoeken zodat we nog even zoet zijn. Voor we het weten zal de nieuwe SS11 alweer voor ons klaar hangen!