WIESFLECKER ARCHITECTURE

Crinkled Wall

source: archdaily

From the architect. The high school in the Schillerstraße in Kufstein is a building with a long standing tradition. It has been planned by architect Willy Graf from Stuttgart and opened in 1907. Around 1980 followed an extension and renovation, seamlessly integrated in the same style of the existing building. 30 years later, in 2009, for the again necessary extension an architectural competition was won by Johannes Wiesflecker, who designed a project which was convincing both in its urbanistic approach to the already existing basic building structure and its special internal organization. Set clearly apart from the existing building – a designated historic monument in the local traditional style of the early 20th century – he placed a new independent, conical-shaped structure, in which now approximately half of the original classes are housed. A generously planned entrance area develops under the new building up to the u-formed existing building arranged around an inner courtyard and creates, together with the newly designed gymnasium area in the basement, an attractive spatial sequence. The south-east façade consists of a shear wall which hangs approximately 2.5 m in front of the existing glass façade. This shear wall is the distinguishing artistic element of this new building. In cooperation with the artist Karl-Heinz Klopf, a “crinkled wall” was created, a three-dimensional concrete structure which hangs like a sheet of crumpled paper from the roof down to the first floor..
.
.
.
.
.
.
source: vshedesign

建筑师说
这所在库夫库勒街的高中建筑拥有很长的历史。为斯图加特建筑师Willy Graf所规划,开放于1907年。在20世纪80年时,曾扩张和翻新过,新建建筑与原有建筑风格无缝集成。 30年后,2009年,为了再次的必要扩张,这次为Johannes Wiesflecker赢得这次建筑设计的机会,他曾经设计过类似的城市项目。与原有建筑——地区历史建筑,具有十分明显的区分,他设计了一个新的独立建筑物,圆锥形结构,将近半数的班级安置其中。宽敞的入口规划面积,在新建筑周围的U型区域布置了一个庭院,与新设计的地下健身房一起创建出一个有吸引力的空间序列。 东南立面包括一个剪力墙,挂在现有的玻璃幕墙外约2.5M处。这道墙是新建筑的显著艺术元素。与艺术家Karl-Heinz Klopf合作,“褶皱墙”应运而生,三维混凝土结构仿佛一张皱巴巴的纸。
.
.
.
.
.
.
.
source: wiesflecker-architekten

johannes wiesflecker, architekt
geb. 1961 in brixlegg
1989 diplom uni innsbruck bei robert schuler
seit 1994 eigenes büro

lehre
lehrauftrag für entwerfen tu wien ws 2005/2006

funktionen
gründungsmitglied architekturforum tirol
vorstandsmitglied aut (vormals architekturforum tirol) 1994-2005 2009-2013
vorsitzender aut (vormals architekturforum tirol) 1998-2005
Österreichische architekturstiftung stiftungsvertreter 2001-2005
mitglied sog beirat innsbruck 2000 – 2008
mitglied der stadtplanungsrunde innsbruck bis 2005
stadtteilausschuss/unterausschuss igls-innsbruck
aufsichtsrat lebenshilfe tirol seit 2010

am urbanen eck in der grillparzerstrasse erfährt die vorortestruktur durch die städtebauliche konzeption eine verdichtung und damit ein kleines zentrum.
die baukörper sind im dialog mit der nachbarschaft in der höhe gestaffelt und bilden aussenraumsequenzen in unterschidlicher ausprägung. platz, weg, grünraum schaffen die wichtige schicht vom strassenraum zur wohnung.
die wohnungen werden über mit streckmetall geschlossene stiegenhäuser erschlossen und sind grossteils “durchgesteckt”. tiefe balkone, loggien oder eine gedeckte terrasse ergänzen die wohnungen in den freiraum.
städtebau, schichtung vom strassenraum bis zur wohnung und die wohnungsqualität dieser mietwohnungen sind zentraler entwurfsansatz.
.

.
.
.
.
.
.
source: kphu

Ahhoz, hogy megértsük, egy pillantást kell vetni az épületre és kielemezni alaposabban. Mint látható, az épület tökéletesen sima felületét “megzavarja” a redőzött fal (a háromdimenziós szerkezet beton), teljesen átalakítva az unalmas, érdektelen szerkezetet egy nagyon inspiráló épületté. Ez a szokatlan iskola bővítés, amelynek gyűrött falát a Wiesflecker Architecture tervezte, valamint Karl- Heinz Klopf, osztrák művész, egy metafora a felnövekvő generáció, a tudományos érdeklődés és az ötletek tesztelésére. Mint, amikor valaki papírra vet egy gondolatot, és hirtelen rájön, hogy ennél valami még sokkal jobb jutott az eszébe. Össze gyűrve a papírt, azt félredobva máris lehet előröl kezdeni. Az iskola eredeti épületét 1907-ben építették.
.
.
.
.
.
.
source: polezreniyaru

В австрийском городе Куфштайне большое количество однотипных устоявшихся зданий, немногие из которых подвергаются каким-либо архитектурным экспериментам. Именно по этой причине высшая школа School Extension мгновенно воспринимается чуть ли не как основная достопримечательность этого города. Вполне заурядное на первый взгляд строение выделяет одна примечательная деталь — гофрированная стена, напоминающая поверхность старого полуразрушенного памятника. Это необычное решение было разработано архитектурной фирмой Wiesflecker Architecture совместно с австрийским художником Карлом-Хайнцем Клофом. Согласно замыслу разработчиков проекта, стена должна воплощать собой интенсивность умственной деятельности и бурный поток новых идей. Подобно тому, как мы записываем мысли на бумаге, но позже понимаем, что в голову пришло что-то более ценное и начинаем все заново, смяв и выбросив черновик. Идея неровной стены в Высшей Школы в Куфштайне зародилась благодаря тому самому мятому листку бумаги.
.
.
.
.
.
.
.
source: architectsir

تحریریه آرشیتکت : این دبیرستان دارای دیرینه تاریخی زیادی می باشد. نقشه ابتدایی آن توسط دو معمار آلمانی و در سال 1908 مورد بازسازی و نوسازی قرار گرفت. 30 سال بعد یعنی در سال 2009 باردیگر تغییرات و بازسازی اساسی در ساختمان توسط یک طراح آلمانی دیگر که طرح وی در رقابت طراحی برنده شده بود انجام گرفت. در این بازسازی جدید نیمی از ساختار سنتی دبیرستان حفظ شد و نیم دیگر آن ساختار جدید شهری به خود گرفت. ورودی دبیرستان در زیر ساختمان جدید به شکل U در آند و محوطه ورزشی و حیاط در طبقات زیرین به وجود آمد. در قسمت جنوب شرقی ساختمان، نما متشکل از یک دیوار برشی می باشد که حدود 2.5 متر جلوتر از نمای شیشه ای کنونی قرار گرفته است. هنرمندانه ترین بخش از این ساختمان جدید که وجه تمایز آن نیز به حساب می آبد همین دیوار برشی است
.
.
.
.
.
.
.
source: zupi

No meio de tantos prédio em Kufstein, Áustria, um deles se destacou. Com um toque moderno, o escritório de arquitetura Wiesflecker Architecture, juntamente com a artista austríaca Karl-Heinz Klopf, decidiu inovar na fachada da escola chamada Schillerstraße, construida em 1907. A escola não passa despercebido por nenhum olhar. Por que? Sua parede lateral é, somente, um papel amassado gigante. A parede representa o crescimento acadêmico das pessoas e o processo de testar ideias.
.
.
.
.
.
.
.
source: archdailymx

Descripción de los arquitectos. La escuela secundaria en el Schillerstraße en Kufstein es un edificio con una larga tradición. Fue diseñado por el arquitecto Willy Graf de Stuttgart e inaugurado en 1907. Alrededor de 1980 sufrió una ampliación y renovación, perfectamente integrada en el mismo estilo del edificio existente.

30 años después, en 2009, para la nueva extensión necesaria se planteó un concurso ganado por el arquitecto Johannes Wiesflecker, al diseñar un proyecto que fue convincente, tanto en su planteamiento urbanístico a la estructura del edificio básica ya existente y su especial organización interna. Claramente diferenciada de la edificación existente – como monumento histórico protegido en el estilo tradicional de la zona de principios del siglo 20 – se coloca una nueva estructura independiente, de forma cónica, en la que ahora aproximadamente la mitad de las clases originales están albergadas. Una zona de entrada generosamente planificada se desarrolla bajo la nueva construcción del edificio existente en forma de U dispuesta alrededor de un patio interior y crea, junto a la zona de gimnasio de nuevo diseño en el sótano, una secuencia espacial atractiva.

La fachada sur-este consta de un muro de corte que se cierne alrededor de 2,5 m por delante de la fachada de vidrio existente. Este muro de corte es el elemento artístico distintivo de este nuevo edificio. En colaboración con el artista Karl-Heinz Klopf, se generó un “crinkled wall” (muro arrugado), una estructura de hormigón de tres dimensiones que se cierne como una hoja de papel arrugado por el techo de la primera planta.